På väg upp. Teleskopiska hydraulkolvar ger Haralastaren en lyfthöjd på tre meter.

Frontlastaren från Hara – ett lyft för traktorn

ARVESUND (JT) Marknadens mäktigaste frontlastare på sin tid, ja den kom från Hara Mekaniska Verkstad i trakten av Orrviken. Tillverkningen startade redan 1951. JT tar en titt på det första exemplaret av den armstarka Hara-lastaren.

Publicerad

I Arvesund har man förstått att samla grejor. Orten har till och med ett eget museum. Vid anläggningen, som har det fyndiga namnet Arvemuseet, visas praktiskt taget hela 1900-talets tekniska och mekaniska utveckling ur ett lokalt perspektiv. 

I anslutning till museet finns också en samling veterantraktorer. Och där sticker den bokstavligen ut, den mäktiga Hara-lastaren. Med balkar som verkar knyckta från en järnvägsbro ger den gamla frontlastaren ett minst sagt kraftfullt intryck

– Naturligtvis blev vi intresserade av Hara-lastaren med Fordson-traktorn när vi fick frågan om att överta ekipaget, säger Örjan Bergqvist, eldsjäl i museiverksamheten. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS