Viljan att bli begraven i kommunen man föddes i är stark.
Viljan att bli begraven i kommunen man föddes i är stark.

Viljan att begravas i hembygden stark

RAGUNDA (JT) Många människor som en gång flyttat från länet väljer att flytta hem igen inför den allra sista resan - den till efterlivet.

Publicerad

Per Bergvall driver Hammarstrands begravningsbyrå och berättar om varför han tror att viljan att komma hem igen är så stark för folk som en gång flyttat härifrån.

– Jag tror att många människor som lever ett singelliv har en önskan om att komma tillbaka till en familjegrupp i hembygden. Att få komma tillbaka in i ett sammanhang om man kommer från en Jämtlandskommun och kanske har bott ensam i storstaden är viktigt för människor. Då vill man gärna tillbaka till hembygden, säger Per Bergvall.

Per Bergvall har drivit Hammarstrands begravningsbyrå i tre år och har på den tiden inte märkt att intresset ökat för att jordfästas i hembygden men han säger att det alltid har funnits en sådan vilja för människor.

– De flesta kommer i urna men det finns också människor som vill bli jordbegravda i hembygden. I hembygden finns det alltid någon kvar och man blir aldrig ensam. Den längtan finns och kommer nog alltid finnas hos människor, säger Per Bergvall.

Mikael Häggmark, förbundskonsulent för Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) berättar att det är svårt att säga om det blir vanligare att folk “flyttar hem” sedan de avlidit men att man via begravningsavgiften har rätten att begravas var man vill. Begravningsavgiften är en skatt som alla som är folkbokförda i Sverige betalar. Den är inte densamma som kyrkoavgiften utan begravningsavgiften ska täcka kostnader för de allmänna begravningsplatserna i landet. Kyrkoavgiften däremot är den avgift som finansierar Svenska Kyrkans församlingars verksamhet.

– Begravningsavgiften ger rätt till fri gravplats om man är folkbokförd i Sverige. Alltså har man full rätt att gravsättas var man vill. Det finns undantag för den regeln om det exempelvis rör sig om en väldigt liten kyrkogård där det helt enkelt inte finns plats och då kan de erbjuda plats endast till de som är folkbokförda i den kommunen. Det finns en vilja hos folk att komma tillbaka till barndomskommunen, säger Mikael Häggmark.

Mikael Häggmark säger att begravningsavgiften ger dig möjlighet att begravas i stort sett var du vill. Foto: Sveriges Begravningsbyråers Förbund
Mikael Häggmark säger att begravningsavgiften ger dig möjlighet att begravas i stort sett var du vill. Foto: Sveriges Begravningsbyråers Förbund
Powered by Labrador CMS