Många samlas spontant i Badhusparken.
Många samlas spontant i Badhusparken.

Lyckad Befriendfestival med vaccinering för invandrare i Badhusparken

ÖSTERSUND (JT) Igår lördag samarbetade organisationen Hej främling! med Region JH för att Befriendfestivalen skulle kunna kompletteras med vaccinering för invandrare. Det blev mycket folk som samlades och även många sprutor med vaccin.

Publicerad Senast uppdaterad

Vädret gjorde sitt till för att många skulle vara ute och röra på sig. I Badhusparken stod personal och volontärer från Hej främling! och stekte kolbullar för försäljning samt anordnade aktiviteter av olika slag. Här kunde besökare exempelvis gå i cykelskola eller delta i en bokklubb på engelska eller svenska.

Vid kolbullestekningen hittade JT Annika Christensson från Hej Främling!, som till vardags är platschef på Gamla Tingshuset där organisationens har sin bas.

-Befriends är ju en festival vi anordnar varje år. Normalt brukar vi vara uppe på Stortorget, men det blev en dubbelbokning i år, men det är nästan lika bra. Det här är ju bättre för oss, faktiskt, så det känns jättehäftigt. Och det är ju en festival för att visa upp våra aktiviteter, för att få nya deltagare, potentiella deltagare. Visa upp vad vi gör i föreningen och sätta fokus på det vi tycker är viktigt och det är att ha det kul.

Man kan komma hit och träffa nya vänner, eller?

-Exakt. Man kan komma hit, träffa nya vänner, prova på en ny aktivitet, som man kanske sedan vill hålla på med varje vecka. Få information och vaccinera sig så klart, svarar Annika Christensson.

Annika Christensson och Hanin Mobarak i färd med att steka kolbullar.
Annika Christensson och Hanin Mobarak i färd med att steka kolbullar.

Hur har det gått idag då? -Superbra, tycker jag. Har det varit mycket folk?

-Mycket folk, det kommer ju många spontanbesökare till Badhusparken.

-Vi har mycket aktiviteter som är annonserade också, men det är jättekul att träffa folk som kanske inte kollar på vår hemsida än, men kanske kommer att göra det, avslutar Annika Christensson.

Intill kolbullestekningen står Cora, som ursprungligen kommer från Rumänien men nu bor i Sverige.

Vad säger du om det här?

-Det är ju trevligt. Man ska synas lite tycker jag, så det är bra att de håller på.

Är det bra att de ordnar det här?

-Ja, absolut.

Man träffar lite nytt folk, kanske? -Man träffar folk och får reda på vad de håller på med och så. Det är viktigt.

Brukar du vara med?

-Ja.

Väntar på kolbullar gör även Johan Iwald som bor i Torvalla.

-Det verkar vara en trevlig festival, lite kul aktiviteter och det har varit tur med vädret också.

Johan Iwald passade på att köpa en kolbulle.
Johan Iwald passade på att köpa en kolbulle.

Gick du bara förbi här, eller planerade du att gå hit?

-Nej, jag var ändå på stan så att då gick jag förbi här och såg att det var en festival här.

Vet du någonting om festivalen?

-Ja, jag vet att det här Hej Främling! som ordnar det här.

En bit bort står Region JH:s sjuksköterskor och erbjuder vaccinering mot covid-19 för invandrare. Det är nämligen så att invandrare i länet är de minst vaccinationsbenägna i hela landet och därför erbjuder man nu dessa att ta sin första spruta på plats utan att behöva boka in sig. Ansvarig är läkaren George Gharibeh som svarar på JT:s frågor.

Är det ett problem att få invandrarna att vaccinera sig?

-Ja, det kan jag säga. Men jag tror att vi har fått ganska bra idag, napp på det. Mun mot-mun metoden är viktigast idag, den informationen. Sedan, de har också egen information från andra sidan, motståndare mot vaccin och sådant, svarar George.

Läkaren George Gharibeh var ansvarig för Region JH:s mottagning i Badhusparken.
Läkaren George Gharibeh var ansvarig för Region JH:s mottagning i Badhusparken.

Det är tydligen extra låg andel i Jämtland, bland invandrare, som vaccinerar sig. Varför tror du att det är så?

-Ja, så är det kanske. Jag blir lite förvånad egentligen. De här nyanlända, det handlar kanske inte om information utan om att de är nya. De har något annat att tänka på: att lära sig svenska, att ta hand om sina barn. Allt är nytt och “nu kanske vi ska vänta lite grann med vaccinationen” kan de tänka. Så det handlar inte om Regionens information, vi har en ganska bra information via Torvalla familjecentral, alla familjecentraler, svarar George som möjliga orsaker till den låga vaccinationsviljan bland invandrare.

De har andra prioriteringar helt enkelt?

-Ja, jag tror det. Sedan som sagt, jag kan inte förneka att det finns också hemsidor de läser själva, på arabiska eller somaliska eller så, som är emot vaccination, svarar George och härleder missuppfattningar om följder av vaccination till sådan desinformation. Exempelvis har han samma dag fått en fråga från en kvinna som var rädd för att inte kunna bli med barn efter en vaccination.

Hur många är det som har vaccinerat sig idag?

-Det är över 100 i varje fall, svarar George vilket innebär att så många vaccinerat sig under de första tre timmar som festivalen varit öppen.

Sjuksköterskor utför vaccinering på plats.
Sjuksköterskor utför vaccinering på plats.

Powered by Labrador CMS