Deltagarna på scoutkollot trivdes gott på Bredbyns badplats.
Deltagarna på scoutkollot trivdes gott på Bredbyns badplats.

Lyckat scoutkollo i Bredbyn

BREDBYN (JT) Att göra knopar, knivar, klädhängare, armband och vindskydd har varit några av aktiviteterna på scoutkollot på Bredbyns badplats. Här trivs barnen och ledarna och de hoppas på en fortsättning nästa år.

Publicerad

På Bredbyns badplats i Offerdal är det full aktivitet. Det är inte sol och bad som vanligtvis förekommer där, utan här pågår ett scoutkollo. I två dagar är 15 barn och 2 ledare i gång med olika aktiviteter. Kolloverksamheten drivs av Krokoms pastorat och har varit i gång ett tiotal år.

– Vi vill ha en rolig sommarlovsaktivitet för barn i mellanstadieåldern, säger Calle Wahlström.

Calle som till vardags är församlingsherde har ett förflutet som scoutledare. Han och församlingspedagogen Mona Puttick är lägrets ledare. Marit Bångman ser till att det finns mat för de hungriga deltagarna. I fjol var lägret inställt på grund av coronapandemin men i år är man tillbaka vid Bredbynsjöns badplats igen.

– Här finns en fin jämn gräsmatta som passar bra för tält och lek. Här finns både utedass och omklädningsrum och sjön blir fort varm att bada i, berättar Calle.

Han lyfter fram att uteaktiviteterna är både är lärorikt och roligt för barnen. Under dessa två dagar hinner man prova på en hel del.

– Vi har knutit fina armband. Vi har gjort vindskydd och regnskydd. Lärt oss de vanligaste knoparna. Barnen har också fått tälja en handdukshängare och en smörkniv, berättar Mona.

Anna Wolf-Watz och Melker Johansson gillar campinglivet på kollot.
Anna Wolf-Watz och Melker Johansson gillar campinglivet på kollot.

Mitt på gräsmattan finns fyra vindskydd uppsatta. I ett sitter Saga Nordbakk, Wilma Söderback, Olivia Nessemo och Elvira Sjöström från Trångsviken.

– Det här har vi satt upp, säger de stolt medan de äter den nygrillade korven. Vad har då varit roligast att göra under dessa två dagar?

– Sova tält, bygga och bada. Vi skulle vilja vara här en hel vecka. Det är också kul att umgås med dem man inte känt sedan tidigare, berättar de i kör.

Kvällen är solig men den riktiga sommarvärmen har lyst med sin frånvaro underkollodagarna men ändå står några på badbryggan. Dock inte för att bada utan för att prova fiskelyckan. Helt plötsligt hörs rop och skratt från bryggan.

– Jag fick en gädda, ropar Haqvin Andersson från Tulleråsen och visar stolt upp fångsten innan har släpper tillbaka den i vattnet igen.

Saga Nordbakk täljer en smörkniv.
Saga Nordbakk täljer en smörkniv.

På läger kan man hitta nya kompisar. Två som blivit som ler och långhalm är Nelly Mårtensson och Silje Bergqvist som inte hade träffats tidigare. Båda tycker att kollot varit jättekul och de skrattar och leker med varandra.

Det känns att det är spänning men samtidigt lite vemod i luften. Alla säger att kollot varit mycket roligt och flera lovar att de kommer tillbaka nästa år. Lägret är för dem som går ut fjärde och femte klass. Att vara ute och leka och lära sig nya sker gör att man blir hungrig men det har deltagarna här inte behövt vara. Här har bland annat serverats pastasallad, korv, hamburgare, potatissallad, karré och pytt i panna.

– Vi lånar begreppet scout för att tydliggöra vad scoutkollot handlar om, vi tillhör ingen scoutorganisation, förklarar Calle.

Han och Mona har en önskan om att kunna starta en i Offerdal men då måste man hitta flera frivilliga som kan hjälpa till i en sådan organisation, berättar dom.

– Vi hoppas att vi kan komma tillbaka hit nästa år, säger Calle innan han och Mona tar fram korv som ska grillas i sommarkvällen.

Samling vi grillplatsen.
Samling vi grillplatsen.
Powered by Labrador CMS