Den ensamma Bågedeöring som vandrat upp i fisktrappan i år

Bågedeöringen utrotningshotad – i år har en vandrat upp!

STRÖMSUND (JT) För några år sedan rapporterade JT om att det verkade som att Bågedeöringen nästan var helt utrotad. Då hade under året 14-15 öringar passerat fiskräknaren i fisktrappan. Preliminära siffror för 2021 skvallrar om att det fortsatt inte rör sig om någon positiv utveckling för Bågedeöringen.

Publicerad

Den första automatiska fiskräknaren i Faxälven installerades redan 2011 innan den uppgraderades till en mer avancerad variant 2014. Den är placerad i den övre delen av fiskvägen vid dammbyggnaden vid Bågede kraftverk och filmar och katalogiserar automatiskt fisk som simmar förbi. I år har hittills två fiskar fångats på video: en uppvandrande öring och en nedvandrande regnbåge. Båda två mätte 66 cm. Det pågår projekt av Fågelbergets FVO för att försöka återskapa Bågedeöringens vandring.

Sören Lundgren, Fågelbergets FVO berättar om prognosen för året och vilka insatser som görs just nu men att det är för tidigt på året för att säga något än.

– De kommer inte riktigt igång förrän i augusti och det har varit torrt och dåligt med vatten. Vi har ett projekt om hur vi ska försöka få till vandringen i Bågede där vi gjort många försök och lagt mycket pengar, säger Sören.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS