Den ensamma Bågedeöring som vandrat upp i fisktrappan i år
Den ensamma Bågedeöring som vandrat upp i fisktrappan i år

Bågedeöringen utrotningshotad – i år har en vandrat upp!

STRÖMSUND (JT) För några år sedan rapporterade JT om att det verkade som att Bågedeöringen nästan var helt utrotad. Då hade under året 14-15 öringar passerat fiskräknaren i fisktrappan. Preliminära siffror för 2021 skvallrar om att det fortsatt inte rör sig om någon positiv utveckling för Bågedeöringen.

Publicerad

Den första automatiska fiskräknaren i Faxälven installerades redan 2011 innan den uppgraderades till en mer avancerad variant 2014. Den är placerad i den övre delen av fiskvägen vid dammbyggnaden vid Bågede kraftverk och filmar och katalogiserar automatiskt fisk som simmar förbi. I år har hittills två fiskar fångats på video: en uppvandrande öring och en nedvandrande regnbåge. Båda två mätte 66 cm. Det pågår projekt av Fågelbergets FVO för att försöka återskapa Bågedeöringens vandring.

Sören Lundgren, Fågelbergets FVO berättar om prognosen för året och vilka insatser som görs just nu men att det är för tidigt på året för att säga något än.

– De kommer inte riktigt igång förrän i augusti och det har varit torrt och dåligt med vatten. Vi har ett projekt om hur vi ska försöka få till vandringen i Bågede där vi gjort många försök och lagt mycket pengar, säger Sören.

I och med att vattenkraftverket byggdes i Bågedeströmmen avtog öringvandringen nästan helt. Fiskarna följer den starkaste strömmen och simmade således in i vattenkraftverket där många inte klarade sig. Gunnar Westrin är född på Frösön och uppvuxen i Äspnäs, några mil utanför Strömsund. Han är naturfotograf och författare och minns en tid när öringstammen i Bågede var livskraftig.

– Det fanns en tid när familjerna som nedtecknade hur mycket fisk som vandrade kunde räkna till över tvåhundra öringar per år och då kunde det röra sig om fisk upp till femton kilo. Kraftverket kan mycket väl ligga till grund för vår tids största destruktion av ett vattendrag, säger han.

Gunnar berättar om det internationella intresset för Bågedeöringen och hur engelska flugfiskare under 1800-talet fått nys om det fantastiska fisket. De engelska flugfiskarna hade då skrivit till Östersund och ställt frågan om huruvida de fick komma dit och fiska varpå de som styrde i kommunen i vändande brev sagt åt engelsmännen att “inte komma hit för ni får ändå inte upp dem”.

– Resten är historia. Vattendraget är förstört. Jag är väldigt pessimistisk över storöring i Vattudalen. Hade man haft strömmen intakt och inte haft så många andra påverkningar hade det här vattendraget i dag betraktats som ett andra Mörrum, säger Gunnar Westrin.

Det finns, enligt Gunnar, bara ett sätt för att få öringstammen att kanske återhämta sig.

– Korka igen kraftverket. Det kommer man såklart inte göra men så länge ekonomin går före ekologin har naturen ingen chans, säger han.

Powered by Labrador CMS