BACKE

Boende i Backe har fått nog och uppmanar fler att ockupera det rivningshotade huset.
Boende i Backe har fått nog och uppmanar fler att ockupera det rivningshotade huset.

JUST NU: Pågående ockupation av rivningshotat bostadshus i Backe

Just nu pågår en ockupation av ett rivningshotat bostadshus i Backe. Svante Westin från Fjällsjö AB svb är en av 17 ockupanter som tycker att det rivits tillräckligt i Backe. Jämtlands Tidning är på plats.

Publicerad Senast uppdaterad

Fjällsjö AB svb vill köpa bostadshuset, som är en före detta läkarbostad och nu består av två lägenheter, men Strömsunds Hyresbostäder, SHB, säger nej.

Huset som ska rivas förser tre andra bostadshus med fjärrvärme och vatten, och därför måste ledningarna dras om till att börja med. Ockupanterna hindrade en grävskopa genom att sätta sig framför och ställa en bil bakom grävskopan.

Beslutet att riva huset har funnits länge, men när processen skulle börja visste inte ortsborna förrän grävskopan redan stod där.

– Det finns snart inget kvar av Backe. Vi vill att de bryter kontraktet med rivningsfirman och säljer huset till Fjällsjö AB svb. Fastigheterna i Backe tillhör ortsborna, vi vill ha tillbaka dem, säger Svante Westin.

SHB:s vd Stefan Jönsson, vänd mot kameran, menar att SHB till syvende och sist måste följa kommunens direktiv.
SHB:s vd Stefan Jönsson, vänd mot kameran, menar att SHB till syvende och sist måste följa kommunens direktiv.

Stefan Jönsson, vd på SHB, menar att kontraktet inte går att bryta, man kommer ändå att behöva betala de pengar rivningsfirman ska ha. Det var många på plats som ställde sig frågande till varför ett fullt beboeligt hus ska jämnas med marken.

– Vi måste balansera upp siffrorna mellan befolkningen i Backe och antal vakanta hus, sa Stefan Jönsson till ockupanterna när han kom till platsen.

Han menar att SHB:s uppdrag är att generera vinst, och utan intäkter blir de vakanta husen, som i dagsläget består av 30 % av fastigheterna i backe, för dyra i drift.

– Jag går i god för att SHB vill hyra ut allt som finns ledigt. Det här är inte alls spiken i kistan, uppstår ett större behov av bostäder i Backe så ordnar vi det då, då bygger vi, lovade Stefan Jönsson, men möttes av ett högljutt missnöje bland Backeborna.

Stefan Jönsson menar att beslutet att riva det ockuperade huset är det bästa för SHB och går i linje med bolagets uppdrag att trygga kommunens ansvar för bostadsförsörjningen i Backe.

– Varför skulle det gå bättre för en annan aktör än för SHB att få in hyresgäster i de vakanta husen, frågar Stefan Jönsson.

– Vi tror mer på Svante än på SHB, svarar en ortsbo.

Tydligt budskap från ockupanterna.
Tydligt budskap från ockupanterna.

Ortsborna vädjar till SHB att flytta på grävmaskinen. Margareta Mårtensson, ordförande för Utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid, finns på plats vid huset.

– Vi vill att politikerna som har beslutat om rivningen kommer hit och pratar med oss. Vi kommer inte att flytta på oss, säger Margareta Mårtensson.

– Vi står här tills marken fryser till om det behövs, säger Svante Westin.

Vid 14-tiden hade nyheten om husockupationen nått polisen som kom till platsen och pratade med ockupanterna, för att sedan åka igen.

Vid 17-tiden var det fyra ockupanter kvar. Planen är att jobba i skift dygnet runt. En husvagn, tält, stolar och ved finns snart på plats.

– Vi hoppas på en lösning och innebär den lösningen att SHB tänker om och att de säljer fastigheten till Fjällsjö AB svb. Då löser ju SHB sitt problem med vakanta fastigheter. Och huruvida företaget som köper fastigheten klarar av att driva den är ju inte SHB:s problem, säger Margareta Mårtensson som ska återkomma till platsen imorgon, torsdag.

Stefan Jönssons nästa steg är att resonera med ordföranden i SHB:s styrelse.

– Vi får se om vi kan gå vidare eller om vi behöver konsultera hela styrelsen. Det kanske blir en politisk fråga också, säger Stefan Jönsson.

Ingen grävskopa har ännu kommit till användning.
Ingen grävskopa har ännu kommit till användning.
Powered by Labrador CMS