BACKE

Slutresultatet av ett års planering av en bikepark i Backe. En asfalterad pumptrack.
Slutresultatet av ett års planering av en bikepark i Backe. En asfalterad pumptrack.

Bildextra: Smygpremiär för Backes nya pumptrack

På fredagen öppnade Strömsunds kommuns enda asfalterade pumptrack. En rad entusiastiska unga cyklister vallfärdades till Backes idrottsområde för att inviga den nya banan.

Publicerad

– Jag kommer bli påkörd, säger Olivia Svensson till sina kompisar. De tre tjejerna står med sina cyklar och blickar ut över en sprillans nybyggd pumptrack i Backe. Det är smygpremiär och 16 skolelever från årskurs sju och åtta spenderar fredagens idrottstimme med att göra något de allra flesta av dem inte har provat förut.

Tänk puckelpist, fast byt ut skidorna mot cykel och snön mot asfalt. Idrottsläraren Viktoria Trewe peppar ungdomarna, det är klart att de vågar prova. Några förmaningar, kom ihåg att titta upp, ni vill inte ha någon krock.

– Det finns bara två regler: Ha hjälm och krocka inte, säger Viktoria och håller upp en första hjälpen-väska, för säkerhets skull.

Linnea Bergström projektledare för Backe Bike Park och verksamhetsledare i Utvecklingsgruppen Fjällsjö framtid, som är projektägare, ger instruktioner till ungdomarna.

Det ser läskigt ut för den oinvigde, men Linnea Bergström berättar att dagen innan hade hennes tvååring provåkt sin balanscykel från gupp till gupp.Det gäller bara att stå mjukt på pedalerna och trycka ifrån med benen och armarna i guppen. Därav namnet pumptrack.

En av initiativtagarna till bikeparken, Zeth Johansson t.h., tillsammans med cykelfantasten <br>Hugo Johansson.
En av initiativtagarna till bikeparken, Zeth Johansson t.h., tillsammans med cykelfantasten
Hugo Johansson.

Utvecklingsgruppen Fjällsjö framtid har tillsammans med Backe idrottsförening och Backe Event samarbetat för att anlägga en bikepark i Backe. Det ska även tillkomma en balanspark, en så kallad skills arena, med vippbrädor, trappor och broar att balansera på.

Det ska också byggas en velodromkurva med ett plank runt pumptracken, så att cyklisterna kan ta kurvorna genom att köra på väggen. Ett stängsel ska sättas upp mot vägen, fikabord och bänkar ska monteras, tävlingar ska arrangeras.

Finansieringen till bikeparken beviljades från Leader 3sam, ett EU-projekt, samt Allmänna Arvsfonden. Initiativet? Det kom från barnen. Zeth Johansson var en av ungdomarna som framförde önskemål på en pumptrack i Backe. Han har cyklat nästan hela sitt liv.

– Jag tyckte att det skulle vara schysst med en pumptrack, det är roligt för barnen här i byn, säger Zeth Johansson.

– Det är nåt annat än att bara cykla mitt inne i byn, det finns inte så många andra aktiviteter här på sommaren, inflikar cykelfantasten tillika pumptrack-naturbegåvningen Hugo Johansson.

Och de vuxna lyssnade. Förutom den asfalterade pumptracken finns också en pumptrail och en dirtline, båda går utför och den sistnämnda har två stora hopp.

Och där, allra högst upp på toppen av dirtline-banan står nu Olivia Svensson med sin cykel. Hon har trotsat rädslan med råge. Hon tvekar bara en stund, sen bär det utför. I det största hoppet ger hon till ett litet skrik. Om det är av skräck eller förtjusning är svårt att avgöra, förmodligen bägge två.

Dirtline-banan går utför och har två stora hopp till några elevers stora förtjusning.
Dirtline-banan går utför och har två stora hopp till några elevers stora förtjusning.


– Det gick bättre än jag trodde. Man måste ha kontroll på cykeln, förklarar hon. Det känns otäckt att ramla, och det läskiga är att det känns som att man ska tappa kontrollen när man åker ner i guppen. Men jag är van, jag bor på ett guppigt ställe med många gropar i vägen, lägger hon till.

– Är det någon som inte är svettig nu, frågar läraren Viktoria Trewe under en gassande försommarsol.

Eleverna samlas vid vattenhålet, dricker bubbelvatten och äter ett mellanmål, cyklar ligger huller om buller.

– Det var skitjobbigt, säger en elev.

–Det var läskigt, säger en annan.

Projektledare Linnea Bergström säger att hon hoppas på succé, att cykelparken är full dygnet runt, att det kommer tillresta som svänger av från stora vägen när de ser de färgglada vimplarna som pumptrack-banan har smyckats med.

– Ungdomarna hänger ju i byn och cyklar på vägarna, hoppar på nån ramp till någon affär. Det här är ett säkert ställe. Det kändes först overkligt, men nu känns det jättebra att banan är klar, säger Linnea Bergström.

Linnea Bergström från Utvecklingsgruppen Fjällsjö framtid visar hur en slipsten ska dras i den nya pumptracken. Hon hoppas att banan är full av entusiaster varje dag framöver.
Linnea Bergström från Utvecklingsgruppen Fjällsjö framtid visar hur en slipsten ska dras i den nya pumptracken. Hon hoppas att banan är full av entusiaster varje dag framöver.

Hon berättar att det finns planer på att bjuda in trafikföreningen och polisen som kan informera ungdomarna vilka tider man kan cykla på, hur man ser till att cykellampor och broms funkar.

– Aj, hörs det från en av eleverna.

– Du får inte cykla på Olivia, bannar Viktoria Trewe.

Olivias värsta farhåga för denna ovanliga idrottstimme var alltså inte helt obefogad, men det har hon redan glömt, det är bara ryggtavlan på henne som syns när hon än en gång tar sig an de stora hoppen.

Powered by Labrador CMS