Örjan Andersson, miljö- och kulturbyggnadsansvarig i Fjällsjö hembygdsförening, berättar att byggnaden är minnesmärkt och unik eftersom det inte finns många kägelbanor kvar i Sverige trots att sporten var väldigt populär på 1800-talet och början av 1900-talet.

Restaureringen av kägelbanan i Backe har börjat

BACKE (JT) Tidigare i juli månad skrev Jämtlands Tidning om invigningen av kägelbanan i Fors i Bispgården. Nu är det Backes kägelspelares tur att få känna historiens vingslag. Restaureringen som börjat ska återställa byggnaden så nära man kan komma dess ursprungliga skick.

Kägelbanan såg dagens ljus 1888 när den byggdes på Långnäset nedanför lasarettet där det fanns en vattenkuranstalt som var en liten anläggning med en park, källvatten och kallbad för de som hade råd med brunnsliv. Det var där som societeten i Backe förlustade sig med kägelspel och dans till musiken av en sextett i banans tillhörande rotunda. De lägre samhällsklasserna var inte välkomna.

– Det var enormt förmögna grosshandlare, bankirer, magnater, jägarmästare och storbönder som huserade i Backe, som på den tiden var centrum för timmerhandeln och upprinnelsen till SCA, berättar Örjan Andersson, ansvarig för miljö- och kulturbyggnadsfrågor i Fjällsjö hembygdsförening.

Kägelbanan har fått sig en egen rundtur i Backe. På 1920-talet skulle den rivas, grannarna blev störda av alla fester som hölls där.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Digital 1 månad

65 kr

Köp nu

Digitalt 24 timmar

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS