Den sticker inte ut, den arkitektritade 50-talsvillan av Folke Löfström, men det tränade ögat ser glimmerputs, koppar, kalksten och en sockel huggen i granit, en kulturhistorisk efterkrigstidsskatt.
Örjan Andersson
Den rivningshotade underläkarvillan i Backe kan ha oersättligt kulturhistoriskt värde
BACKE (JT) Framtiden för den rivningshotade underläkarvillan i Backe är oviss ännu några timmar, men risk- och konsekvensanalysen av försäljning av allmännyttan har inte förändrat kommunpartiernas ställning gällande försäljning. Dessutom framhärdar Fjällsjö Hembygdsförening att underläkarvillan kan ha ett historiskt värde.
I Backe stod en gång ett av Sveriges inlands allra första lasarett, men i början av 1960-talet byggdes ett nytt modernt sjukhus. På gatan mitt emot stod redan personalbostäderna klara. Underläkarvillan, som var färdig 1957, och dess byggnadsdetaljer, som är i original, bidrar idag till bygdens historia och utveckling och är en del av vårt kulturarv, menar Fjällsjö Hembygdsförening. Redan i oktober 2020 skrev Stefan Abrahamsson, ordförande i Fjällsjö Hembygdsförening, och Lena Landin, ordförande i Ångermanlands Hembygdsförbund, en skrivelse till kommunstyrelsen i Strömsund där de menar att husets historiska värde måste utredas och rivningen återkallas.
– Arkitekten som ritade det var Folke Löfström, och många av hans byggnader är ju kulturmärkta, men dock inte denna av någon oförklarlig anledning, säger Stefan Abrahamsson.
Folke Löfström var en av Sveriges ledande arkitekter, verksam redan på 1930-talet, med skolor och sjukhus som specialitet. Bland hans verk finns Karlskoga läroverk, Svalnässkolan i Djursholm, Mörby lasarett, Danderyds sjukhus, Nacka, Västervik, Värnamo - och Backe - sjukhus.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu