Den häftiga branden totalförstörde villan i Backe på bara någon timme Foto: Gunnar Bergström
Den häftiga branden totalförstörde villan i Backe på bara någon timme Foto: Gunnar Bergström

Brandbilar fick gå skytteltrafik – brandpost fungerade inte

STRÖMSUND (JT) Den brandpost som räddningstjänsten i Backe försökte använda vid villabranden förra veckan pumpade inte ut något vatten. En av tankbilarna fick istället köra skytteltrafik till brandstationen för att leverera vatten till släckningsarbetet.

Publicerad

Räddningstjänsten var på plats strax innan klockan tio på onsdagsförmiddagen, men när man skulle pumpa vatten från brandposten märkte man att den inte fungerade.

Rickard Svensson, förman på räddningstjänsten i Backe, menar att det gick bra ändå eftersom man hade tankbilar på plats även från Hoting och Strömsund. Han berättar:

– Den stora brandbilen från Strömsund stod på standby och körde fram och tillbaka till brandstationen och fyllde på med vatten varje gång vi fick slut. Vi blev aldrig utan vatten.

Han lägger till:

– Det är kommunens anläggning, det är deras brandpostnät, vi bara utnyttjar det och det kan gå flera år mellan gångerna.

I Backes enda tankbil ryms 3000 liter vatten, det tar ca 3-5 minuter att fylla den med ett tryck på 900 minutliter med räddningstjänstens brandspruta. Det är i första hand vatten från tankbilen som används vid bränder, men Rickard säger att om något händer i centrala Backe så använder man brandpostnätet för att fylla tanken.

– Vid händelser i centrala Backe, som villabranden förra veckan, förlitar vi oss på brandpostnätet. Men eftersom det kom två kårer till var det aldrig något problem, vi visste att vattnet var på väg med de andra bilarna, det går alltid ut ett dubbellarm. Vi står ju inte nollställda, vi har en backup. Innan vi hade hunnit till villan och fått fram grejer och vridit på vattnet var de andra bilarna nästan framme, berättar Rickard som menar att det är samma sak som om de kommer till en brand i en utby där det inte finns några brandposter. Han fortsätter:

– Men konsekvensen som kan bli om inte brandpostnätet funkar är att vi får slut på vatten eftersom vi förlitar oss på brandposterna. Då måste vi ju åka och hämta vatten från något annat ställe, såsom närmaste vattendrag. Vi har ju vatten runt omkring på byn, men det gäller att ta sig ner till vattnet också, det kanske inte finns någon väg eller att det är en brant slänt. Det största problemet för oss generellt är i utbyarna där det inte finns några brandposter och kanske är långt till vatten. Det är samma konsekvens som om en brandpost inte funkar inne i byn.

Kommunen och Jämtlands Räddningstjänstförbund har ett konsortieavtal som reglerar kommunens ansvar för skötsel av räddningstjänstens hämtställen. Helen Löfgren-Larsson, chef på enheten för Avfall, vatten och avlopp (AVA), menar att räddningstjänsten i Backe ska hämta vatten vid iordningställt tappställe vid vattentornet, inte brandposterna, enligt riktlinjerna i kommunens avtal med Jämtlands Räddningstjänstförbund. Det är vattentornet och inte brandposterna som underhålls av kommunen och som är specifikt avsedd att tillgodose räddningstjänstens behov av släckvatten.

– Där ser vi till att det finns vatten. Vi vet att det funkar bra där, säger Helen Löfgren-Larsson och fortsätter:

– Vi hade ett möte med Jämtlands Räddningstjänstförbund 2016 där vi frågade vilka brandposter de behövde. De sa att de ville ha ett hämtställe på mindre orter och två hämtställen i centrala Strömsund, och det har de fått. Jag vet inte vilken information som går mellan kårerna och räddningstjänstförbundet. Det är förbundet vi för dialog med eftersom det är dem vi har avtal med, inte varje enskild brandkår.

Enligt AVA:s tekniker var det inget fel på själva brandpostnätet, men det uppstod möjligtvis en läcka i ledningsnätet i närheten av den brandpost som Backes räddningstjänst försökte hämta vatten från i samband med villabranden. Läckan berodde förmodligen på trycket som uppstod när räddningstjänsten började pumpa, vattnet gick ut i marken och blev otillgängligt för räddningstjänsten.

– Som sagt, det är ordnat för räddningstjänsten att hämta vatten i vattentornet. Den här gången åkte de ju till stationen för att fylla på vatten, varför vet jag inte, säger Helen och tillägger:

– Vi måste ha ett nytt möte med Jämtlands räddningstjänstförbund för att diskutera vad som ska gälla i framtiden när det gäller släckvatten och hur det ska utformas.

Powered by Labrador CMS