I Wild Swedish Meats lokaler i Nagasjökälen rensar bärplockarna de sista kilona hjortron för i år. Ägaren Ulf Eliasson uppskattar att hans 200 bärplockare har fått ihop 100 ton hjortron i år.
I Wild Swedish Meats lokaler i Nagasjökälen rensar bärplockarna de sista kilona hjortron för i år. Ägaren Ulf Eliasson uppskattar att hans 200 bärplockare har fått ihop 100 ton hjortron i år.

Rekord för skogens guld – en inköpare har fått in 100 ton hjortron

BACKE (JT) Av bäruppköparen Ulf Eliassons cirka 200 bärplockare i Strömsund finns det dom som i år har plockat mellan 600 och 700 kilo hjortron. I år har det nämligen varit ett rekordår för hjortronen som har frodats ända från Värmland till Norrbotten.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det har funnits jättebra med hjortron, det finns fortfarande kvar lite i fjällen, säger Ulf Eliasson, vd på Wild Swedish Meat, vars bärplockare har dragit ihop ungefär 100 ton hjortron på den här säsongens tre veckor. Så här mycket hjortron har han inte sett på många år. Han tillägger:

– Och jag har inget större område. I Jämtland plockar vi mestadels mellan Rossön och Backe.

Plockarna får 50 kronor per kilo, sen läggs skatt och avgifter till det. Bärplockarna snittar ungefär 28 kilo om dagen. Eftersom bärplockarna är garanterade en månadslön går Ulf back vissa år.

– Mina plockare tjänar mellan 1000 och 1500 kronor om dagen. Jag går plus minus noll på de anställda bärplockare jag har. Det enda vinstsäkra i branschen är friplockarna, menar Ulf.

Han berättar också att problemet just nu är att det inte går att sälja allt som kommer in. På grund av den stora tillgången väntar grossister på lägre priser. Är det nackdelen med de stora mängderna hjortron?

, det är positivt med hjortronmängderna. Jag får frysa in en massa bär och hoppas att jag kan sälja sen. Jag har jobbat 50 år så jag har råd att lagra 100 ton om det behövs. Har man inte råd att lagra måste man ju sälja till lägre priser.

Men att det är en tuff bransch sticker Ulf Eliasson inte under stolen med.

– Jag har fryst 40 ton som jag inte ens kan sälja just nu, det är så i den här branschen. När det är så här mycket bär får man vara glad om man lyckas få igen pengarna, säger han och fortsätter:

– Det måste ju finnas kapacitet när vi börjar med blåbären, bärsäsongen är ju kort och då måste det fungera. Det är väldigt komplicerat förfarandet, det är inte bara att säga att det ska vara tillgång. Frysarna måste funka, transporter ska bokas, problem ska lösas, bären måste kunna tas emot. Alla led ska klaffa. Jag har jobbat med bär i runt 25 år, jag har lärt mig att jag måste vara på alerten, även när storgrossisterna sover.

Tiden väntar som bekant inte på någon, sommaren fortskrider, hjortronen måste vägas och packas, frysas och ge rum för nu är det blåbärens tur. Konkurrenterna har redan satt igång, så Ulf vill inte vänta. I år tror han att det är 30 till 40 procent mindre blåbär än i fjol. Kilopriset ligger på 14 kronor.

– Jag vet inte om jag vill diskutera hur mycket jag säljer för, men vi ska tjäna så pass att vi har betalt för folk som jobbar, säger Ulf.

Här vägs hjortronen innan de fraktas till de stora frysarna inför försäljning. Ulf Eliasson, bäruppköpare, har jobbat med bär i 25 år och inte sett ett liknande bärår på mycket länge.
Här vägs hjortronen innan de fraktas till de stora frysarna inför försäljning. Ulf Eliasson, bäruppköpare, har jobbat med bär i 25 år och inte sett ett liknande bärår på mycket länge.

Powered by Labrador CMS