Vasilij Ivakin, Platschef betong, Strömsund
Vasilij Ivakin, Platschef betong, Strömsund

Virkesbrist hot mot stora byggföretag i Strömsund

STRÖMSUND (JT) Efter årets semestrar väntar mycket jobb hos Attacus Stomsystem i Strömsund och Hammerdal. Men bristen på virke kan ställa till problem.

Publicerad

– De höjda virkespriserna påverkar oss fruktansvärt mycket. Vi har inga marginaler i befintliga projekt. Bristen på virke och priserna slår värst, det har väl snart ökat med 100 %, säger David Roos, platschef i Hammerdal.

– Det är jättekris. Vi har till och med tagit in en person som letar virke. Vi har två leverantörer, Edsele Såg och Norra Skog, och de har för lite. Söker vi nån annan leverantör så får vi till svar att de måste förse sina befintliga kunder först, och går vi till en byggvaruhandel är det samma sak, privat-personerna går först. Jag kan inte svara på hur länge vi klarar oss. Det kommer fram lite virke då och då, och vi hugger allt vi får tag i. Än så länge klarar vi oss, säger David.

Jobb saknas inte. Totalt söks nu ett fyrtiotal träindustriarbetare och betongindustriarbetare. HR-chefen Petra Hellström säger att det till största delen handlar om nyrekryteringar, men också till en del för att täcka pensionsavgångar.

– Vi har tagit hjälp av en rekryteringsfirma, som också har kontakt med Arbetsförmedlingen och vi har haft rekryteringsutbildningar i samarbete med Arbetsförmedlingen, som vi tar upp när coronan är över. Det är ingen specialistkompetens vi söker nu, men det är bra om man kan läsa ritningar och är praktiskt lagd. Det är också viktigt att kunna kommunicera på svenska och förstå svenska. Det är ett riskfyllt arbete. Vi har arbetat med språket parallellt som en del i rekryteringsutbildningen, säger Petra Hellström.

Platschefen Vasilij Ivakin i Strömsund berättar att det där handlar om formsnickeri, armering och gjutning.

Vi har väldigt mycket att göra och behöver personal! De ny får internutbildning och stöttning av tidigare anställda, säger Vasilij Ivakin.

Powered by Labrador CMS