Oscar Amrén, rektor på Jämtlands Gymnasium Torsta, med pytonormen Putte, i Torstas djurhus.
Oscar Amrén, rektor på Jämtlands Gymnasium Torsta, med pytonormen Putte, i Torstas djurhus.

Exotiska djur på Torsta

Visste du att det finns exotiska djur i Jämtland? Närmare bestämt på Jämtlands Gymnasium Torsta i Ås. Termen exotiska djur används för att beskriva djur från andra klimat än här i Sverige.

Publicerad

Oscar Amrén är rektor på Torsta. Han berättar:  –Vi har ett 20-tal gnagare, femton reptiler, tio fåglar, sex amfibier och ett antal fiskar. Denna mångfald av arter behövs för att eleverna ska bli bra på att ta hand om alla möjliga typer av sällskapsdjur. Vi har haft exotiska djur sedan början av 2000-talet. Några föder vi upp själva. Andra köper vi in från djurhandlare och vissa har vi fått från andra naturbruksgymnasier runt om i Sverige. Ibland händer det att folk donerar sina djur hit. 

Hur har ni gjort för att återskapa deras naturliga miljöer?

–Alla djur har boendemiljöer som är anpassade för deras specifika behov vad gäller värme, fuktighet, ljus med mer. Eleverna är med och lär sig när djurens boenden anpassas. Dessa djur är våra läroböcker. Och det är ganska häftiga läroböcker! Eleverna lär sig både sköta och till viss del vårda djuren under sin tid på Torsta. Och vi har alltid intresse av att ha flera olika arter. Just nu har dock covid-19 bromsat in detta.

Vilken är din personliga favorit?

–Absolut våra axolotl, en vattenlevande salamander med både gälar OCH lungor som kan återbilda kroppsdelar om den förlorar dem. Mycket fascinerande!

Får privatpersoner komma och titta på dessa spännande djur?

–Just nu har vi besöksstopp på grund av covid-19. Men är man intresserad av att gå gymnasiet på Torsta, kan man höra av sig så kan vi ordna ett säkert besök.

Powered by Labrador CMS