I den tekniska utbildningen används även en ångmaskin från Aktiebolaget Mekanikus i Stockholm. Den lilla 5-hästkraftersmaskinen från 1910-talet visas av Örjan Bergqvist och är för tillfället uppställd i entrén till Arvemuseet i Arvesund.

Ångbåtsmaskinister utbildas i Arvesund

Stor brist på maskinister med kompetens att köra ångmaskiner gör att Föreningen Bevara Ångaren Östersund med säte i Arvesund vill starta utbildning.

Publicerad

-Målet är att i första hand utbilda fyra personer. Vi räknar med att utbildningen kan komma igång under det här året och har ansökt hos Transportstyrelsen att bli certifierade utbildningsanordnare av ångmaskinister för behörighet TF75, säger Örjan Bergqvist, styrelseledamot och idéspruta i föreningen.

Förutom rent maskintekniskt handhavande kommer utbildningen även att fokusera på säkerhet och teori. Att det idag under ordnade former startas utbildning av maskinister för ångmaskiner hör absolut till undantagen. Till stor del beror detta på att befintlig kompetens och kunskapsöverföring saknas. Men så är inte fallet i Arvesund. Förutom passagerarångaren Östersund från 1874 äger föreningen sedan några år även det mindre ångfartyget Hebe vars renovering just nu är under avslutande sedan den sjösattes i höstas.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS