Här blir fler.  Örjan Bergqvist avslöjar att motorcykelsamlingen utökas rejält till sommaren 2021.
Här blir fler. Örjan Bergqvist avslöjar att motorcykelsamlingen utökas rejält till sommaren 2021.

Arvemuseet satsar på sommaren

När pandemin sätter käppar i hjulen för många andra besöksmål och destinationer som tvingas stänga, siktar Arvemuséet i Arvesund på att hålla öppet.

Publicerad

Med ett ambitiöst – om än preliminärt – sommarprogram hoppas Arvemuséet kunna hälsa minst lika många besökare välkomna som förra sommaren då man räknade in ungefär 2 000 personer. 

-Ja, vi hoppas mycket på att det trots allt blir en vanlig sommar. Vårt sommarprogram för 2021 är därför i stil med vad vi brukar ha. Men det är också med reservation för eventuella ändringar. Vi siktar även på att köra ångaren Östersund. I fjol gjorde Coronapandemin att den tyvärr blev kvar i hemmahamnen här i Arvesund. I år hoppas vi att bland annat kunna köra en musiktur vid Gla´musikfestivalen i Hallen. Och genomförs Krogstråket i Östersund kommer ångaren att finns där då vi kommer att köra Storsjöturer och Musikturer. Ombord finns servering med fullständiga rättigheter, säger Örjan Bergqvist, styrelseledamot i Föreningen Bevara Ångaren Östersund, som äger och driver båten samt Arvemuséet.

När det gäller muséet med den fasta populära utställningen ”150 års teknikhistoria för hela familjen” så avser man att hålla öppet även i sommar. Dessutom presenterar man flera nyheter. En av dem är motorcykelsamlingen. Örjan Bergqvist avslöjar att den kommer att utökas med många väldigt fina äldre motorcyklar. Åtskilliga är riktiga rariteter som inte finns att se någon annanstans.

-En annan ny attraktion med lokal förankring, men samtidigt lite ovanlig, blir Trollsåsens Avelsstation för Fjällkon, alltså den nyfikna hornlösa SKB-kon. Avelsstationen i Trollsåsen var en av de största i landet. Nu har vi fått förmånen att överta ett fantastiskt material därifrån som kommer att bli bas för en ny och helt unik utställning här i Arvemuséet, beskriver Örjan med ett leende.

Hur det blir med sommarens Teknik&Nostalgidagar, då föreningen låter ångmaskinerna frusta och fordon och maskiner arbeta, är osäkert. Coronaläget blir avgörande. Samma gäller för hobbyfordonsdagen med både racerbåtar och bilar samt onsdagsträffen för veteranfordonsentusiaster. Föreningens hemsida informerar.

-Men ångaren Östersund hoppas vi som sagt kunna köra. Och Föreningen Ångbåten Hebe, som nu äger den lilla vita ångaren som under många år låg i Östersunds hamn, fortsätter att renovera båten här i Arvesund. Dessutom planerar vi att ha HamnCaféet och Grannhuset med övernattning öppna. Och för den som kommer med husbil erbjuder vi ”Ställplats Arvesund”, totalt 32 platser. I fjol hade vi 900 gästnätter. En kraftig ökning från 2019 trots att alla besök från Norge uteblev och besöken från Tyskland halverades. Men sannolikt var det ”hemester” som bidrog till den glädjande ökningen och att Ställplats Arvesund fick mycket positiva omdömen i appen ”Ställplatser”, avslutar Örjan Bergqvist.

Powered by Labrador CMS