Björn Wickström är nöjd med invigningen av Fjällkor
Björn Wickström är nöjd med invigningen av Fjällkor

Invigning av Fjällkor - Arvemuseets nya utställning

ARVESUND (JT) Utställningen berättar om Sveriges fjällko avel och hur Trollsåsens avelscentrum spelade en stor roll i bevarandet av fjällkon. I lördags var det invigning med dragspel och fika.

Publicerad

Utanför Arvemuseet sitter besökare på stolar i hettan. Det spelas dragspel och är invigning för Fjällkor, museets nya utställning.

Björn Wickström är vice ordförande i föreningen Bevara Ångaren Östersund (FBÅÖ) och en av utställningens initiativtagare. Museet är en del av föreningens besöksanläggning, och handlar annars om teknik och uppfinningar.

– Varför har vi fjällkor på ett teknikmuseum? När man från början köpte in all teknik i Jämtland kom pengarna från skog och jord. Det var allt som fanns innan det bit för bit tillkom andra industrier, säger Björn.

Fjällkor är en koras anpassad efter kallare väder och har en proteinrik mjölk som är bra för osttillverkning. Rasen blev också ett “svenskt ideal” och under slutet av 1800-talet startades arbetet med avelscentrum.

– Avelscentrum var bättre och finare än de vanliga avelsanläggningarna. Man behövde bli utnämnd till ett centrum, av staten, och fick sedan delta i tävlingar för att få olika utmärkelser. Då blev det också lättare att sälja sina avelstjurar, berättar Björn.

Detta sker under en tidsepok där rasbiologi var aktuellt. Idéer om en “renhet i raser” kom från nationalromantiken och man ville korna, utöver sin mjölkproduktion, skulle vara vita. Det ansågs som finast och bäst. – Men generna som gav helvita kor visar sig, efter några generationer, ge hypoplasi. Det är när könskörtlar tillbakabildas, vilket gör att en tjur kan födas med en testikel och en kviga med underutvecklade äggstockar. Det blev som inavel, säger MiQ Bohlin som har utfört och monterat utställningen.

Det är här Trollsåsens avelscentrum, som låg utanför Östersund, spelade en stor roll. De upptäckte felet med generna och införskaffade norska fjällkor med andra gener. Jamtli har en tillfällig utställning om centrumet med fokus på själva gården. Arvemuseets fokus ligger på aveln.

MiQ har gjort det enkelt att förstå genom ett stort ko-släktträd. Här kan man följa aveln tillsammans med bilder och dokument från gården. Dokumentationen var väldigt noggrann, det finns papper om vad varje ko har ätit varje dag, säger MiQ. Fjällkor är en permanent utställning som finns att se tillsvidare på Arvemuseet.

MiQ framför utställningens ko-släktträd
MiQ framför utställningens ko-släktträd

Powered by Labrador CMS