Shideh Shaygan är en av arkitekterna i Duved Five som ska ge huvudgatan i Duved en ny framtida profil med bostäder. Hon är född i Iran och bor numera i Edsåsdalen med kontor i Undersåker.
Shideh Shaygan är en av arkitekterna i Duved Five som ska ge huvudgatan i Duved en ny framtida profil med bostäder. Hon är född i Iran och bor numera i Edsåsdalen med kontor i Undersåker.

Arkitektonisk high five i Duved

Duved five är ett projekt där fem arkitekter som är kvinnor tar fram prototyphus för framtidens boende. Det ska bli fem nya hus längs huvudgatan i Duved.

Publicerad

I centrala Undersåker har arkitekten Shideh Shaygan sitt arkitektkontor inrymt i en före detta industrilokal nu omgjord i industrial style, det är ljust och luftigt. Här utvecklar hon nya idéer inför kommande bostadshus. Hon är också en av de fem kvinnorna som vann uppdraget att rita framtidens boende i Duved. Hon är den enda av dessa fem som är verksam lokalt i Jämtlands län. Övriga fyra bor i London, Berlin, Stockholm och Schweiz. Uppdraget ingår inom ramen för samhällsutvecklingen Duved Framtid som fått ekonomiskt stöd av bland annat Vinnova.

Det arkitekterna har att förhålla sig till är att rita kostnadseffektiva hus och lösningar som håller nere de framtida byggkostnader för bostäder.

– Min analys är att det är arbetstimmarna som kostar när man bygger nya hus och till viss del inköpet av material, säger Shideh Shaygan. Hon har nu tagit fram en lösning och en ritning för fyra mindre hyresrätter. Hennes lösning för att hålla nere kostnaderna är modulbygge där blocken görs på fabrik, i lagom storlek för transport på lastbil och montering på plats.

– Just nu håller vi på att diskutera med en lokal fabrik som kan göra modulerna, berättar Shideh Shaygan samtidigt som hon visar ritningarna över nya bostadsskapelse i Duved. Här byggs fyra ettor med atriumrum som både blir trapphus och samlingslokal för de boende, den totala ytan för alla lägenheter plus gemensamhetslokalen är cirka 190 kvadratmeter.

– Jag har inspirerats av de skandinaviska ladorna och huset har en skandinavisk karaktär. De modullösningar jag tagit fram sätts ihop som rum, vilket gör att man kan göra avlånga lägenheter eller fyrkantiga. Det blir flexibelt och ger möjlighet till olika utformningar beroende på hur man sätter ihop dem, säger Shideh Shaygan som också berättar att de övriga fyra arkitekterna har kommit fram till helt olika lösningar för de hus som ska byggas i Duved.

– Det är väldigt intressant att ta del av hur olika alla ritningar och lösningar blivit. Ett hus är ritat med en vinterträdgård på taket, som är inglasat. Ett annat är inspirerat av en gammal traditionell svensk bondgård med knutpunkt runt den öppna spisen. En har utgått från säsongsarbetare i området och gjort sovrum där övriga ytor är gemensamma.

Det är ännu oklart när detta framtidsprojekt blir klart och möjligt att se på plats i Duved. Först måste det göras plats och gamla hus ska rivas. Hittills har arkitekterna i Duved Five arbetat i 1,5 år och det lär nog ta lika lång tid till innan centrala Duved får de nya boendena på plats.

Powered by Labrador CMS