Shideh Shaygan är en av arkitekterna i Duved Five som ska ge huvudgatan i Duved en ny framtida profil med bostäder. Hon är född i Iran och bor numera i Edsåsdalen med kontor i Undersåker.

Arkitektonisk high five i Duved

Duved five är ett projekt där fem arkitekter som är kvinnor tar fram prototyphus för framtidens boende. Det ska bli fem nya hus längs huvudgatan i Duved.

Publicerad

I centrala Undersåker har arkitekten Shideh Shaygan sitt arkitektkontor inrymt i en före detta industrilokal nu omgjord i industrial style, det är ljust och luftigt. Här utvecklar hon nya idéer inför kommande bostadshus. Hon är också en av de fem kvinnorna som vann uppdraget att rita framtidens boende i Duved. Hon är den enda av dessa fem som är verksam lokalt i Jämtlands län. Övriga fyra bor i London, Berlin, Stockholm och Schweiz. Uppdraget ingår inom ramen för samhällsutvecklingen Duved Framtid som fått ekonomiskt stöd av bland annat Vinnova.

Det arkitekterna har att förhålla sig till är att rita kostnadseffektiva hus och lösningar som håller nere de framtida byggkostnader för bostäder.

– Min analys är att det är arbetstimmarna som kostar när man bygger nya hus och till viss del inköpet av material, säger Shideh Shaygan. Hon har nu tagit fram en lösning och en ritning för fyra mindre hyresrätter. Hennes lösning för att hålla nere kostnaderna är modulbygge där blocken görs på fabrik, i lagom storlek för transport på lastbil och montering på plats.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS