Karl-Erik Eriksson, boende i Botten som ligger intill Hästskotjärn, visar de unika och 5000 år gamla hällmålningarna som sitter på en bergvägg.
Karl-Erik Eriksson, boende i Botten som ligger intill Hästskotjärn, visar de unika och 5000 år gamla hällmålningarna som sitter på en bergvägg.

5000-åriga hällmålningar i Åre bland de äldsta i landet

ÅRE (JT) I utkanten av Åre kommun i gränsen mot Krokoms kommun ligger Hästskotjärn. Utefter sjökantens norra sida finns några av landets kanske äldsta hällmålningar, okända för de flesta och svåra att nå fram till. Upptäckten av dem gjordes 1868 då de dokumenterades för första gången.

Publicerad

– Men av lokalbefolkningen var bilderna säkert kända långt tidigare, säger Anders Hansson, 1:e antikvarie på Jamtli.

Det är inte enkelt och det finns inga skyltar som visar vägen till målningarna på klippan vid Hästskotjärn. Jämtlands Tidning fick ta hjälp av Karl-Erik Eriksson som guide. Han bor i området och är välbekant med den historiska platsen. Det blev en krävande promenad längs sjökanten.

Men det var väl värt ansträngningen. Längs vägen finns klippblock som fallit ner från en bergvägg och för den uppmärksamme kan man hitta målningar även på några av dessa block. Dock har tiden och mossa gjort att många av dem försvunnit. Karl-Erik Eriksson, som besökt platsen många gånger under sin uppväxt, visar och pekar på rasade klippblock där man kan skönja den röda järnoxid färgen. Men det är svårt att urskilja vad bilderna föreställer.

Väl framme vid den kända klippväggen finns mer tydliga målningar föreställande älgar och kanske en människa och en orm. Dessa har suttit på en bergvägg med klippöverhäng i skyddat läge. Tanken är hisnande att de målades för kanske mer än 5000 år sedan och färgen är fortfarande intakt.

– Färgen är ockra, järnoxid, som om man bränner den blir kemisk stabil och håller över tiden, berättar Anders Hansson. De människor som levde och verkade då kunde tekniken för att framställa färg av järnoxid.

Färgen blandades med fett eller blod och har trängt in i bergväggen.

Men vad betyder då målningarna?

– Ja det är svårt att säga, men det har oftast ockulta inslag – någon tro på högre makter. Att de målar älgar beror nog på att djuret var betydelsefullt för de här människornas överlevnad. Det kan vara en tro att om de avbildas när de dödas så kommer de att återfödas, säger Anders Hansson.

– Samtliga bilder och ristningar som finns är det vi kallar för jaktristningar.

Fortfarande vet arkeologerna väldigt lite om vilka människor det var som gjorde Hällmålningarna och som levde vid Hästskotjärn.

Hällmålningar finns också på stenblock som rasat ner från en bergvägg.
Hällmålningar finns också på stenblock som rasat ner från en bergvägg.

– Att det var jägare och fiskare som levde på det som fanns i skogen och naturen, det vet vi. Men vi vet inte så mycket mer om deras ursprung. De vandrade in efter istiden, säger Anders Hansson.

Liknande motiv finns inom ett öst-västligt bälte från norska atlantkusten över mellersta Sverige och Finland till Vitahavet i Ryssland. Det var en fångstkultur skapad av människor som befolkade denna del av världen från stenåldern och framåt.

Det finns flera hällristningar och målningar runt om i länet som visar att det varit människor här i årtusenden. Vissa av jaktristningarna har markerats tydligt med skyltar och är enkla för besökare att hitta och få information om. Medan målningarna vid Hästskotjärn är svårare att nå fram till. För att få en riktig bild av hällmålningarna måste betraktaren dessutom kliva ut i sjövattnet.

– Några ideella lokala krafter byggde ett vindskydd intill platsen för några år sedan och länsstyrelsen satte upp skylten, berättar Karl-Erik Eriksson.

På skylten står det att det ska finnas ett tiotal djurfigurer, men det är svårt att urskilja dessa. Det står också att det i området runt Hästskotjärn finns fler spår av en forntida fångstbefolkning bland annat fångstgropar och stenåldersboplatser.

Powered by Labrador CMS