Karl-Erik Eriksson, boende i Botten som ligger intill Hästskotjärn, visar de unika och 5000 år gamla hällmålningarna som sitter på en bergvägg.
Karl-Erik Eriksson, boende i Botten som ligger intill Hästskotjärn, visar de unika och 5000 år gamla hällmålningarna som sitter på en bergvägg.

5000-åriga hällmålningar i Åre bland de äldsta i landet

ÅRE (JT) I utkanten av Åre kommun i gränsen mot Krokoms kommun ligger Hästskotjärn. Utefter sjökantens norra sida finns några av landets kanske äldsta hällmålningar, okända för de flesta och svåra att nå fram till. Upptäckten av dem gjordes 1868 då de dokumenterades för första gången.

Publicerad

– Men av lokalbefolkningen var bilderna säkert kända långt tidigare, säger Anders Hansson, 1:e antikvarie på Jamtli.

Det är inte enkelt och det finns inga skyltar som visar vägen till målningarna på klippan vid Hästskotjärn. Jämtlands Tidning fick ta hjälp av Karl-Erik Eriksson som guide. Han bor i området och är välbekant med den historiska platsen. Det blev en krävande promenad längs sjökanten.

Men det var väl värt ansträngningen. Längs vägen finns klippblock som fallit ner från en bergvägg och för den uppmärksamme kan man hitta målningar även på några av dessa block. Dock har tiden och mossa gjort att många av dem försvunnit. Karl-Erik Eriksson, som besökt platsen många gånger under sin uppväxt, visar och pekar på rasade klippblock där man kan skönja den röda järnoxid färgen. Men det är svårt att urskilja vad bilderna föreställer.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS