Sju partier var representerade under diskussionskvällen och många lärare fanns på plats för att lyssna.
Sju partier var representerade under diskussionskvällen och många lärare fanns på plats för att lyssna.

Oron – lärare flyr Åre kommun

JÄRPEN (JT) Mitt i studenttider bjöd Lärarförbundet in till en kväll om Åres skolsituation.
– Vi ville skapa en öppen kväll, där partierna kunde dela med sig av sina visioner och våra medlemmar skulle kunna få ställa frågor, säger Helena Fjällstedt, ordförande Lärarförbundet Åre Lokalavdelning.

Publicerad Senast uppdaterad

Sju partier ställde upp på plats i JGY:s aula i Järpen: Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Västjämtlands Väl, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Ett tjugotal lärare infann sig.

En av dem var Sabine
Pålsmarker, som undervisar i svenska och tyska i åk 7-9 i Hallen.

Jag kom hit för att jag är nyfiken på att höra hur de tänker. Helt enkelt, det är ingen speciell fråga jag undrar över, sa hon. Partierna fick tid att lyfta det som de anser är viktigt för skolorna i Åre kommun och vad de kommer att satsa på framöver. Det finns mellan 300 och 400 lärare i Åre kommun. 238 av dem är medlemmar i Lärarförbundet.Helena
Fjällstedt ser problem med Åre besparingar:

Åre kommun har inte permanentat Lärarlyftet, vilket 76% av Sveriges kommuner gjort. Det betyder att  när det statliga bidraget försvinner, kan det bli lönesänkningar för kommunens lärare! Redan nu flyr lärarna till jobb i Krokom och Östersund. 
– Från och med 2023 kommer det att ske en sänkning med en 
tredjedel och året efter sker ytterligare en sänkning med en tredjedel. Tanken med lärarlönelyftet var att läraryrket skulle bli mer attraktivt och att kommunerna skulle gör egna satsningar. Detta har Åre kommun dock valt att inte göra.

Gabrielle Nyberg från Moderaterna, berättade att de precis lagt ett initiativärende till kommunstyrelsen angående just lärarlönerna. Liberalernas Johan Näslund hade kommit från Östersund, då partiet inte har någon förening i Åre.

Han är själv lärare och framhöll vikten av att höja statusen på läraryrket.

Kristdemokraterna har en gemensam
partiförening för Krokom och Åre och från den kom Rasmus Ericsson. Han framhöll vikten av kunskap och tillit, vidare bland annat att barngrupperna i förskolan inte skulle vara för stora.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS