Sten Svensson håller i det ovanliga numret av Jämtlands Tidning från 1846.

Jämtlands Tidning från 1846 – bortglömd skatt i Mörsils hembygdsmuseum

MÖRSIL (JT) Alla slags föremål från 1600-talet och framåt, ja kanske en del ännu äldre, möter besökaren på Mörsils hembygdsförenings museum. Här finns mycket som påminner om ortens vikt för försvaret, men även ett särskilt skogsmuseum.

Publicerad

Sten Svensson som är hembygdsföreningens allt-i-allo tar fram en raritet ur en av glasmontrarna på museet. Det är ett nummer av Jämtlands Tidning från 1846. 

Häri skrevs bland annat om beslutet att anställa en folkskollärare i Östersund och i en annons uppmanades aktieägarna i Ångfartyget Jemtland att före 15 augusti betala ytterligare 20 procent av aktiebeloppet till N. Wikströms kontor, som skulle gå till inköpet av en ”Ångfartygsmachin”. 

Sten Svensson berättar att han varit i kontakt med Stefan Jönsson som skrivit flera böcker om länets ångfartyg om innehållet i just denna annons. Han hade tidigare inte lagt märke till att de haft ett så gammalt nummer av Jämtlands Tidning i samlingarna (tidningen grundades året innan, 1845). 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS