40 år av bakglädje – nu fyller Greger och Lenas älskling jämt
ÅRE (JT) Många årebor och fikasugna turister har passerat bageriet vid Åreskutans fot genom åren. Bakom det nybakade surdegsbrödet och de vedugnsbakade pizzorna gömmer sig en stark passion och en verksamhet som fått växa dynamiskt. Och någon fyrtioårskris verkar det inte vara tal om.
– Ja jäklar vad länge det är, kan du förstå? Det går fort när man har roligt, utbrister ägaren Greger Eriksson med ett stort leende när han tar emot på bageriet och blir påmind om jubiléet.
Lunchrusningen har precis passerat men i cafédelen sitter fortfarande en del människor kvar, trots att vi befinner oss i lågsäsongen november. Vi har slagit oss ned i den lugnare del av restaurangen som fått namnet Smedjan där även bageriets vedugn står placerad sedan ett par år tillbaka. Numera är det inte endast bröd som bakas i lokalerna. Hemmagjord glass, tryffelpasta, napolitansk pizza och biscottis med blåbärssmak är bara något av det som finns på menyn.
Radarparet bakom Åre Bageri stavas Greger och Lena Eriksson och de träffades i byn för mer än fyrtio år sedan. Greger jobbade då som snickare och Lena gick sista året på restaurang- och hotellskolan i byn. Tillsammans satte de igång med att ta upp beställningar på bageriet som då fanns på den egna tomten i Åre. Lena varvade bakning och beställningar med föreläsningar och Greger fortsatte med snickeriet vid sidan av. Snart tog dock bageriet upp alltmer av deras tid.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu