Uppsagda avdelningschefen kräver en offentlig ursäkt från ansvarig politiker och kommunchefen för hur de har behandlat erfarna medarbetare på socialkontoret.
Uppsagda avdelningschefen kräver en offentlig ursäkt från ansvarig politiker och kommunchefen för hur de har behandlat erfarna medarbetare på socialkontoret.

Medarbetare köptes ut för över fem miljoner kronor

Efter Jämtlands Tidnings artiklar om förhållandena på socialkontoret i Åre har flera personer hört av sig till tidningen. Bland annat har vi fått SMS där ortsbor undrar varför det köpts ut så mycket personal 2018 till en kostnad av över fem miljoner kronor. Det är också tidigare anställda som hört av sig och som drabbats av ledarskapsproblemen. De bekräftar bilden av ett socialkontor som styrs av intriger och vänskapskorruption, där personal löpande bytts ut utan saklig grund.

Publicerad

”Socialchefen tål inte kritik”

Einar Hyldmo är en av personerna som arbetat inom socialtjänsten i Åre kommun. Han blev anställd 2015 inom individ- och familjeomsorgen. 2017 blev han överflyttad till socialkontorets administration där han bland annat hade hand om statistik och intern kontroll.

– Jag blev uppsagd utan grund av socialchefen. Den enda förklaringen jag fick var att socialchefen inte hade tillit till mig. Det handlade ingenting om hur jag skötte mitt jobb, berättar Einar Hyldmo.

Tidigare delar: Kaos på Socialkontoret i Åre Läs också: Felaktiga uppgifter från socialchefen

Att säga upp någon utan grund kostar pengar. Åre kommun fick efter fackliga förhandlingar lösa ut Einar Hyldmo och betala 14 månadslöner.

– Jag hade redan sökt nytt jobb av olika orsaker. Om socialchefen pratat med sina medarbetare hade hen känt till det. Nu fick jag ett nytt jobb en vecka efter det att avtalet om 14 månadslöner var påskrivet. Onödiga kostnader för skattebetalarna som helt orsakats av socialchefen, säger Einar Hyldmo.

För hans del började problemen med socialchefen i samband med att en verksamhetskontroll som låg inom hans arbetsuppgifter utfördes. Han upptäckte då att det fanns över hundra barn- och familjeärenden som inte hanterats riktig av socialkontoret enligt socialtjänstlagens bestämmelser om handläggningstid. De hade lämnats utan åtgärd. Upptäckten ledde till en Lex Sarah anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

– I anmälan till IVO fanns det också kritik mot socialchefen och ledarskapet som en orsak till varför ärendena inte hanterats. Det framkom att hen inte tar tag i saker som måste göras. Jag fick även order från socialchefen om att stoppa mina avvikelserapporteringar, och på så sätt fick bristerna i handläggningen fortgå utan åtgärder eller kontroll.

Läs också: Tomas Fornell går toppchefsutbildning men kräver återhållsamhet av medarbetarna

– Det gjordes också en JO-anmälan och tillbudsrapportering, säger Einar Hyldmo. Men det enda som hände var att han som gjorde upptäckten blev inkallad till ett möte med socialchefen.

– Socialchefen tålde inte kritiken. Hen stod och passade på mig utanför mitt kontor och bad om ett möte på 20 minuter. I det mötet tog hen upp saker som andra personer skulle ha sagt om mig, bland annat att jag skulle ha jobbat efter en ”dold agenda.” Jag blev förbluffad och krävde att få veta vem som påstod detta, men jag fick inget svar av socialchefen, säger Einar Hyldmo.

När han sedan samma dag berättade för andra kollegor om mötet visade det sig att det var ytterligare en person som blivit inkallad till socialchefen och där hen påstod exakt samma sak om denna person.

– Det var en väldigt påfrestande period och jag började söka nytt jobb. Sedan gick det en tid och via mejl från socialchefen får jag information om att vi ska ha ett möte om en vecka och att jag ska ta med mig ett fackombud till det mötet, även personalavdelningen skulle vara med. I en vecka fick jag gå i ovisshet utan någon som helst information om vad det nya mötet skulle handla om, säger Einar Hyldmo. Det mötet handlade om var uppsägningen utan grund. Men det Einar Hyldmo också gjorde en tid efter att han var tvungen att lämna sin tjänst var att informera politikerna om situationen på socialkontoret. Med på det mötet var bland andra socialnämndens ordförande Björn Nilsson (VV).

– Han vet exakt vad som hänt på socialkontoret men han har inte gjort något åt det. Politikerna låter tjänstemännen styra okontrollerat, säger Einar Hyldmo. – Mötet med politikerna var bra och de förstod allvaret. Jag är förvånad över att de inte tog ansvar och åtgärdade problemet med socialchefen utan det har fått fortsätta. Jag är fortfarande förvånad av att kulturen får fortgå, även när den är uppmärksammad. Det vittnar om en stark tystnadskultur inom kommunen, avslutar Einar Hyldmo.

Läs mer: Avdelningschef kräver offentlig ursäkt Läs också: Kommunchefen vägrar svara på kritiken – går iväg i affekt

LOTTE MJÖBERG & KARIN BÅNGMAN

Powered by Labrador CMS