Elisabeth Hallbäck ägare av ljusfabriken i Undersåker bokstavligen brinner för sin verksamhet.  
”Att tillverka ljus är som att baka,” säger hon.
Elisabeth Hallbäck ägare av ljusfabriken i Undersåker bokstavligen brinner för sin verksamhet. ”Att tillverka ljus är som att baka,” säger hon.

Ljuset i mörkret kommer från Åre

Ljusfabriken i Åre går mot ljusa tider. Julen har alltid varit bästa tiden för försäljningen och nu tar webbshopen fart och efterfrågan på stearinljusen från Åre ökar stadigt.

Publicerad

Det luktar stearin och jul när man stiger in i den gamla brandstationen i Undersåker. Här är produktionen av stearinljus igång, numera året runt. I stora hav av stearin doppas vekarna upp och ner, för att bli till olika former av stearinljus.

För tre år sedan tog Elisabeth och Johan Hallbäck över verksamheten och lokalerna, sedan dess har efterfrågan på deras hantverk ökat stadigt.

– I år har vi missat höstmarknaden i Åre men vi har haft fler besökare i vår butik istället. Sedan ser vi att försäljningen ökar i vår webbshop och det är roligt, säger Elisabeth Hallbäck, som aldrig tröttnar på att stöpa ljus.

– Det är som att baka och jag tycker det är väldigt roligt att baka, man stöper, skär, plockar och lindar upp vekar också vidare. Det är ett riktigt hantverk, konstaterar hon.

När novembermörkret faller och julen närmar sig förleds man att tro att tillverkningen av ljus går på högvarv i fabriken. Det gör den i och för sig, för hösten och vintern är fortfarande ljustider, men enligt Elisabeth Hallbäck är det numera i princip stor efterfrågan året om.

– Det är bara i maj och juni som det är lågsäsong. Men visst det är alltid bättre inför julen.

Carina Nilsson från Täby är på väg hem till Stockholm och hon passar på att stanna förbi i fabriken och köpa några julklappar. Det blir så klart ett par ”Skutljus” som är bästsäljaren.

Flera av ljusmodellerna har namn efter vintern och området som ”snöbollarna”, ”snöhögarna” och ”skutljusen.”

– Det som är bra med vår verksamhet är att det inte blir något direkt svinn. Misslyckas man går det alltid att smälta om stearinen. Av resterna som blir gör vi ”tändälgar” där vi blandar i tjära och ”tändälgarna” används till att få fyr i braskaminer, säger Elisabeth Hallbäck.

Många tankar finns nu runt att utveckla verksamheten, då hemgjorda ljus ökar i popularitet. Under höstlovet arrangerades ljusstöpning för barn och ett annat mål är att börja med kurser i ljusstöpning för vuxna. Men just när det gäller ljusen från Åre så är dessa inte som vilka andra hemstöpta ljus som helst, de döljer sin egen hemlighet.

– Våra ljus är gjorda på ett hemligt recept, som gör att de brinner stilla och länge. Receptet togs fram av grundaren Magnus som startade ljusfabriken 1990, säger Elisabeth Hallbäck

Powered by Labrador CMS