Thorleif Svensson fotograferade rockbandet Queens sista turné 1986. Nu finns utvalda fotografier på Åregården, redan i entrén möts man av bandets sångare Freddie Mercury i storformat.
Thorleif Svensson fotograferade rockbandet Queens sista turné 1986. Nu finns utvalda fotografier på Åregården, redan i entrén möts man av bandets sångare Freddie Mercury i storformat.

Sista turnén med Queen på foto i Åre

Det brittiska rockbandet Queens sista turné finns nu att beskåda i form av fotoutställning på Åregården. Att utställningen hamnade där var en ren händelse på grund av Coronan.

Publicerad

I över 30 år har diabilderna legat undangömda i ett privat arkiv hos fotografen Torleif Svensson i Stockholm. Under åren har han till vänner och bekanta gärna berättat de många turerna kring hur han blev bandets fotograf för deras stora turné 1986.  Att det skulle bli deras sista turné visste varken Torleif Svensson eller musikerna då. 

– När det gått 30 år efter sista turnén, så väcktes mina tankar igen på att jag skulle ta fram bilderna. Men för att göra en utställning krävdes pengar; att ta fram foton av diabilder och bearbeta dessa och att hitta lämplig lokal för utställningen, det kostar en del, säger Torleif Svensson när Jämtlands Tidning träffar honom på Åregården där flera av bilderna nu finns att se och också köpa i begränsade upplagor. 

Det ekonomiska löste sig med hjälp av stöd från Joakim Kuylenstierna som gillade idéen. Så i fjol under våren var alla utvalda bilder klara för att visas.

– Jag fick tag i en jättefin lokal för visning på Strandvägen 5 i Stockholm ovanför Svenskt Tenn, en känd adress. Men så kom Coronan med alla begränsningar och nedstängningen, säger Torleif Svensson. 

Det var bara att packa ihop utställningen. Då kom Joakim Kuylenstierna som är delägare i Åregården, på att utställningen skulle kunna ställas upp på hotellet i Åre som ett tema med start i entrén. Sedan efter julhelgerna finns numera utvalda bilder att beskåda på Åregården. Visningarna för hela utställningen måste bokas i förväg.

Torleif Svensson ger Jämtlands Tidning en guidad visning. Största delen av utställningen är upphängda på hotellets översta våning, separerad från hotelldelen. De flesta bilderna är på den nu avlidne sångaren Freddie Mercury, foton tagna i alla vinklar med perspektivet nedanför scenen. 

– Freddie Mercury var konstnären i bandet, efter den här turnén blev det känt för den närmaste kretsen att han fått HIV. Han dog 1991, kremerades men fortfarande är det okänt var askan begravdes, säger Torleif Svensson.  

Freddie Mercury föddes 1946 på Zanzibar av indiska föräldrar. De bosatte sig sedan i Storbritannien. 2018 släpptes en film om hans liv. Filmen fick samma titel som rockbandets kanske mest uppmärksammade och gränsöverskridande låt - Bohemian Rhapsody. Den innefattar allt från hårdrock till opera.

Karin Bångman och Lotte Mjöberg

Powered by Labrador CMS