Martin Liljekvist, på ICA Åre, sköter om det nya odlingssystemet i container. Nu blir det färska grönsaker året om som kommer att säljas lokalt i Åre.
Martin Liljekvist, på ICA Åre, sköter om det nya odlingssystemet i container. Nu blir det färska grönsaker året om som kommer att säljas lokalt i Åre.

ICA Åre först med odling året om i container

Tillför värme, vatten och koldioxid, voilá inom sju veckor har du kryddor och sallad att skörda, och på fyra veckor rädisor. I en container utanför Åre stationshus pågår nu åretrunt odling.

Publicerad

Konceptet är amerikanskt. Det är ett bolag från USA som omvandlar gamla uttjänta fraktcontainers till fullskaliga odlingshus. ICA i Åre är ett av de svenska företag som varit först med att nappa på idéen. När Jämtlands Tidning är på plats är det dags för första skörden.

– Vi kommer att testa oss fram men just nu odlar vi sallad, kryddor och rädisor, säger Martin Liljekvist som är ansvarig för odlingscontainern i Åre, samtidigt som han visar mig rädisor färdiga för skörd.

Ingen jord behövs. Frön sås i torv. Sedan stoppas de små plantorna ner i långa rör där det finns en bomullsbädd i botten där rötterna fäster. Odlingarna blir som gröna väggar i containern. Här finns basilika, koriander, olika sorters sallader och rädisor.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS