Martin Liljekvist, på ICA Åre, sköter om det nya odlingssystemet i container. Nu blir det färska grönsaker året om som kommer att säljas lokalt i Åre.
ICA Åre först med odling året om i container
Tillför värme, vatten och koldioxid, voilá inom sju veckor har du kryddor och sallad att skörda, och på fyra veckor rädisor. I en container utanför Åre stationshus pågår nu åretrunt odling.
Konceptet är amerikanskt. Det är ett bolag från USA som omvandlar gamla uttjänta fraktcontainers till fullskaliga odlingshus. ICA i Åre är ett av de svenska företag som varit först med att nappa på idéen. När Jämtlands Tidning är på plats är det dags för första skörden.
– Vi kommer att testa oss fram men just nu odlar vi sallad, kryddor och rädisor, säger Martin Liljekvist som är ansvarig för odlingscontainern i Åre, samtidigt som han visar mig rädisor färdiga för skörd.
Ingen jord behövs. Frön sås i torv. Sedan stoppas de små plantorna ner i långa rör där det finns en bomullsbädd i botten där rötterna fäster. Odlingarna blir som gröna väggar i containern. Här finns basilika, koriander, olika sorters sallader och rädisor.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu