Martin Liljekvist, på ICA Åre, sköter om det nya odlingssystemet i container. Nu blir det färska grönsaker året om som kommer att säljas lokalt i Åre.
Martin Liljekvist, på ICA Åre, sköter om det nya odlingssystemet i container. Nu blir det färska grönsaker året om som kommer att säljas lokalt i Åre.

ICA Åre först med odling året om i container

Tillför värme, vatten och koldioxid, voilá inom sju veckor har du kryddor och sallad att skörda, och på fyra veckor rädisor. I en container utanför Åre stationshus pågår nu åretrunt odling.

Publicerad

Konceptet är amerikanskt. Det är ett bolag från USA som omvandlar gamla uttjänta fraktcontainers till fullskaliga odlingshus. ICA i Åre är ett av de svenska företag som varit först med att nappa på idéen. När Jämtlands Tidning är på plats är det dags för första skörden.

– Vi kommer att testa oss fram men just nu odlar vi sallad, kryddor och rädisor, säger Martin Liljekvist som är ansvarig för odlingscontainern i Åre, samtidigt som han visar mig rädisor färdiga för skörd.

Ingen jord behövs. Frön sås i torv. Sedan stoppas de små plantorna ner i långa rör där det finns en bomullsbädd i botten där rötterna fäster. Odlingarna blir som gröna väggar i containern. Här finns basilika, koriander, olika sorters sallader och rädisor.

– Det är som en isolerad fryslåda, temperaturen här inne är oberoende av utomhustemperaturen. Vattnet kommer med jämna mellanrum från taket och näringen finns i tankar. Allt är programmerat i en dator, berättar Martin Liljekvist.

19 timmar per dygn är plantorna belysta med ett intensivt ljus. Att odla utan jord med mycket värme och ljus hur bra är det egentligen för miljön?

– Systemet drar inte jättemycket el, vi pratar om cirka en diskmaskin per dag. Avfuktningsmaskinerna är väl det som drar mest energi. Men jag har landat i att jag tror på det här odlingssystemet som ett komplement. Vinsten är att man slipper frakten och det blir mindre svinn, säger Martin Liljekvist som själv studerat miljöteknik. Han gillar odling och odlar själv traditionellt i jord under sommaren. Att skörda grönsaker som växt upp på endast vatten och tillförd näring är en viss skillnad.

Han sträcker fram ett basilikablad som jag får smaka. Det smakar mer och starkare än de vanliga krukor som man kan köpa i butik.

– Det blir en kraftigare smak, konstaterar Martin Liljekvist. De grönsaker som nu odlas i containern ska säljas lokalt på ICA i Åre och till lokala restauranger.

– Vi står ju inför första skörden nu och jag bedömer att priserna kommer att bli något högre än för fraktade grönsaker. Men vi har inte prissatt dem ännu, säger Martin Liljekvist.

ICA i Åre är bland de första i Sverige att testa det amerikanska odlingssystemet i container. Det kostar runt två miljoner kronor att köpa in.

– Sedan får man också räkna in arbetsinsatsen och hur många timmar man lägger på odlingarna. Frön ska sås och omplanteras. Tidsåtgången är också beroende av vad du odlar, säger Martin Liljekvist.

Powered by Labrador CMS