Rätt skött blir ångmaskiner väldigt driftsäkra, säger Örjan Bergqvist här vid ångbåten Östersunds 2-cylindriga, 120-hästars compoundångmaskin från 1903.
Rätt skött blir ångmaskiner väldigt driftsäkra, säger Örjan Bergqvist här vid ångbåten Östersunds 2-cylindriga, 120-hästars compoundångmaskin från 1903.

Nyutbildade i Arvesund håller ångan uppe

ARVESUND (JT) Stor brist på maskinister med kompetens att köra ångmaskiner gör att Föreningen Bevara Ångaren Östersund vill starta utbildning i egen regi. Det skrev JT för bra precis ett år sedan. Och nu undrar vi - hur gick det?

Publicerad Senast uppdaterad

– Jo tack, bara bra, svarar en av initiativtagarna, Örjan Bergqvist, välkänd ångbåtsentusiast i Arvesund.

– Fram på vårkanten i fjol fick vi Transportstyrelsens godkännande som certifierade utbildare i ångmaskinsteknik. Det är faktiskt en högskoleutbildning. Och första kursen kom igång strax efter vi fått godkännandet. Det kändes verkligen fint att vi här i utkanten, så att säga, fick möjlighet att anordna utbildningen som faktiskt är rätt unik då det hör till undantagen att det idag utbildas maskinister för ångmaskiner, säger Örjan.

Förutom rent maskintekniskt handhavande har utbildningen även fokuserat på säkerhet och teori. Och i dagsläget uppfyller tre av deltagarna Transportstyrelsens teoretiska krav för TF75.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS