Fredrik Broman manager för World Cup har haft hektiska dagar för att förbereda att ta emot 52 tävlande från 18 nationer i samband med slalomtävlingarna den 12 till 13 mars i Åre.
Fredrik Broman manager för World Cup har haft hektiska dagar för att förbereda att ta emot 52 tävlande från 18 nationer i samband med slalomtävlingarna den 12 till 13 mars i Åre.

Världscuptävlingarna i Åre "Att hålla sig i sin egen färgbubbla"

I helgen var det världscuptävlingar i slalom i Åre. En omständig manöver för arrangören i dessa pandemitider. Tävlande och serviceteam flögs in i eget chartrat plan, som bekostas av arrangören.

Publicerad

Vid infarten till tävlingsarenan VM8:an står Frida Blomberg med munskydd, med artighet stoppar hon besökare från att ta sig in.

– Innanför den här avstängningen får bara Coronatestade personer vara, säger hon. Frida Blomberg går eventutbildningen i Åre och har arbetat hela veckan med tävlingarna. Hela hennes klass är på plats. Totalt är det 200 volontärer som varje dag måste testa sig för Corona innan de börjar sitt arbetspass. Arbetet med Coronatesterna sköts av skolkamraten Maria Ringvall, som berättar att testningarna fungerat jättebra.

– Alla är förstående för situationen och det har flutit på bra med testerna, säger hon.

Frida Blomberg visar sitt blå armband, detta innebär att hon tillhör den blå gruppen. Denna grupp får bara tillgång till de blåa områdena och de blåmarkerade toaletterna.

– Vissa har röda band och de håller sig inom sina områden. Man kan säga att vi alla håller oss i vår egen färgbubbla under tävlingarna.

Chef för världscuptävlingarna i Åre är Fredrik Broman. Han berättar att det varit ett trixande att få till logistiken så att inte volontärerna blandar sig med varandra och att teamen och åkarna håller sig separerade.

– Det är ett stort ansvar och mycket planering för att minimera riskerna för smittspridning. Totalt är det 52 tävlande med serviceteam blir det 120 personer.

Han berättar att arrangören i Åre står för resan för dessa i ett special chartrat flyg som gick direkt från förra tävlingen från Zürich i Schweiz till Östersund, där hämtades åkare och team i bussar. Totalt är det 3500 måltider som ska serveras under tävlingsdagarna.

– Vi har tagit hjälp av restaurangskolan och sköter serveringen i ett tält, säger Fredrik Broman.

Alla som är med i organisationen runt VC-tävlingarna får ett färgglatt band och då blir man hänvisad till att endast träffa och möte personer med samma färg på banden.

– Vi hade ett par som hamnade i två olika färggrupper. Det gick ju inte för dessa träffades ju efter tävlingarna. Då var det till att byta och se till att de fick samma färg runt handleden, berättar Fredrik Broman.

Tävlingarna genomförs utan publik och när Jämtlands Tidning var på besök mellan två av åken på fredagen var tävlingsarenan så gott som tömd på folk.

– Ja så här ser det ut, det får inte vara några personer i området, mer än de som är testade.

Trots avsaknad av publik hoppas arrangören i Åre att tävlingarna går jämt upp.

– Ja vi hoppas att sponsorintäkter och kommunens stöd gör att vi klara det på plus-minus-noll. Med TV-sändningarna ser vi att värdet ligger i att nå ut med varumärket Åre.

Åre kommun har ställt upp med 700 000 kronor i stöd till helgens världscuptävlingar som är de sista före avslutningen som går i schweiziska Lenserheide.

Powered by Labrador CMS