Uppsagda avdelningschefen kräver en offentlig ursäkt från ansvarig politiker och kommunchefen för hur de har behandlat erfarna medarbetare på socialkontoret.
Uppsagda avdelningschefen kräver en offentlig ursäkt från ansvarig politiker och kommunchefen för hur de har behandlat erfarna medarbetare på socialkontoret.

Sparkad personal kräver offentlig ursäkt

En avdelningschef som skötte sitt jobb prickfritt under de 17 år som hen var anställd i Åre kommun fick sparken utan saklig grund. Hen var en omvittnad omtyckt chef för en av de större verksamheterna. Men socialchefen som tillträdde 2017 hävdade att hen inte hade tillit till avdelningschefen. Utan saklig grund blev hen arbetsbefriad och utköpt med 16 månadslöner.

Publicerad

Kritiken mot socialchefen har funnits i flera år

Problemen med den nya socialchefen började redan när hen tillträdde.

Det avdelningschefen såg var att få av satsningarna som gjordes gav resultat.

Tidigare delar: Kaos på Socialkontoret i Åre Läs också: Felaktiga uppgifter från socialchefen

– Det kvalitetsteam som skapades över tid har inte varit till någon nytta ute i verksamheterna. Till exempel satsningen på välfärdsteknologin där två heltider anställdes men någon större utveckling har det inte blivit för verksamheterna, säger den före detta avdelningschefen.

Under åren startades det olika saker men många av dessa slutfördes aldrig, uppger källor inom socialkontoret, vilket skapade en oro i verksamheterna.

– I början lät det bra att dörrarna skulle stå öppna och det skulle vara transparens, men det blev inget av det.

Enligt avdelningschefen blev det tvärtom. Stängda dörrar, ryktesspridning och en särbehandling.

Läs också: Medarbetare köptes ut för över fem miljoner kronor

– Tidigare satt avdelningschefer med på möten och hade en dialog direkt med politikerna för att informera och diskutera sina verksamheter. Detta tog socialchefen bort och fortsättningsvis om vi vill prata med politikerna erbjöd hen att vi skulle be om ”audiens.” Allt detta blev ett långt steg från den öppenhet och transparens i kommunikationen som socialchefen pratade om.

– Det blev en envägskommunikation ut i verksamheterna och socialchefen skulle sköta all kommunikation med politikerna.

Läs också: Kommunchefen vägrar svara på kritiken – går iväg i affekt

Det fanns ingen tillit till vissa avdelningschefer vilket resulterade i flera uppsägningar utan saklig grund. Flera duktiga chefer valde dessutom själva att lämna socialkontoret.

Ytterst ansvarig är ordförande i socialnämnden Björn Nilsson (VV).

– En offentlig ursäkt till alla som drabbats vore på sin plats, både från honom och kommunchefen. Så här beter man sig inte mot anställda som gör ett bra jobb, avslutar den utköpta avdelningschefen.

Karin Bångman & Lotte Mjöberg

Powered by Labrador CMS