Koreanskt i Åre: lokalproducerad kimchi

David Schützer i Duved lokalproducerar den koreanska nationarätten kimchi. Foto: Darren Hamlin

Publicerad

Kimchi är traditionell koreansk mat, något av en nationalrätt i landet. De fermenterade och kryddade grönsakerna äts vid varje måltid. Det gör David Schützer i Duved också. Han har en koreansk mamma och nu har han startat egen tillverkning av kimchi under namnet Åre Mountain Kimchi.

David är 46 år och arbetar som affärsresekonsult. När han blev deltidspermitterad drog han i höstas igång sin kimchi-tillverkning. Han gör kimchin för hand i ett produktionskök och säljer via utvalda ICA-affärer, Reko-Ring samt genom brevlådeleveranser. –I förra veckan gjorde jag 47 kilo kimchi, denna vecka siktar jag på att göra 65 kilo. Och efter som det handlar om jäsning, alltså en levande process, är det noga: –Ja, jag låter kimchin jäsa i 48 timmar innan jag kyler ned den till två grader.

I Korea har man ätit kimchi i tusentals år, Det äldsta skriftliga omnämnandet av kimchi är mellan 2 600 och 3 000 år gammalt. David gör den variant som heter ”Mak Kimchi”: –Min mamma är från Inchon i Sydkorea så jag är uppväxt på kimchi. Jag började göra min egen när jag var i tonåren. Den är vanligast att använda salladskål och man kan krydda den med ingefära, chili, vitlök och liknande, jag har provat mig fram. Idag utgår jag från mammas recept men har utvecklat den på det sätt som jag tycker att min kimchi ska smaka, som fermenteringsagent använder jag exempelvis en speciell anjovissås, säger David och fortsätter: –Jag försöker använda svenska råvaror i möjligaste mån och har nu bett en lokal odlare här i Jämtland att odla salladskål åt mig. David Schützer berättar lite om sin brokiga bakgrund: –Mina föräldrar träffades i Korea, när båten som min pappa jobbade på behövde repareras. Han fick en svetsloppa i ögat under reparationen och min mamma som arbetade på varvet fick då i uppgift att visa honom runt i staden. Jag är uppväxt i Värmland och i Liberia i Västafrika. Som vuxen har jag bott i Saudiarabien, England och Stockholm innan min fru och jag bestämde oss för att flytta till Duved. Vi ville ha ordentliga vintrar. Det var för fem år sedan. David är kockutbildad och egentligen specialiserad på italiensk mat. Han har arbetat på restaurang tidigare men idag ser han sig som matproducent. Kimchin ligger honom mycket varmt om hjärtat: –Ja, det sägs att den är hälsofrämjande. Syrade grönsaker är lätta ta upp och bearbeta i kroppen. Alla gillar den kanske inte från början, det är lite som att man lär sig uppskatta kimchi. Han har varit i Sydkorea som barn och kan säga vissa ord på koreanska. Sista frågan David, vad tycker din mamma om din kimchi? –Hon älskar den och tycker att det är den bästa hon smakat. Det ser jag som ett gott betyg, säger David.

Powered by Labrador CMS