Litauiska Violeta till vänster plockar för femtonde året, landsmannen Povilas för åttonde. Längst till höger Claes Moberg.
Litauiska Violeta till vänster plockar för femtonde året, landsmannen Povilas för åttonde. Längst till höger Claes Moberg.

Tveksamma förhållanden för jordgubbsplockare anser fackförbund

RÖDÖN (JT) Povilas Astasaukas från Litauen tycker att det är bra att jobba som plockare på Jordgubbslandet på Rödön. Lohla Persson på fackförbundet Kommunal, sektion Krokom, tycker däremot att situationen är bedrövlig.

Publicerad

Jordgubbssäsongen går mot sitt slut och många nöjda jämtar har varit på Jordgubbslandet på Rödön för att fylla frysarna med självplockade bär. Det har även gått att köpa dem vid vägförsäljningar och liknande. Dessa bär har då plockats av så kallade proffsplockare. Ägaren Claes Moberg berättar:

Som mest har jag denna sommar haft runt trettiotal proffsplockare, på dagarna. De plockar enbart på ackord. En topp-plockare tjänar runt 30 000 kronor efter skatt på en månad, eller runt 25-30 lådor med 15 liter i varje låda per dag. Rekordet ligger på 40 lådor, de tjänar 60 kronor per låda efter skatt. De börjar klockan sex på morgnarna och är lediga på lördagar, berättar Claes.

Han är öppen med att det är svårt att få proffsplockningen att gå ihop, grossistpriserna har legat still i 10 år. Han funderar därför mycket över situationen inför nästa år. Även fackförbundet Kommunal funderar mycket. Pratar man med dem, framträder en helt annan sida av myntet (eller jordgubben i det här fallet).

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 7 dagar
*Testkampanj*

1 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 12 mån

500 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 12 mån

800 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

50 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 1 mån

80 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS