Arbete måste löna sig för pensionen
Vi vill se en ärlig pensionsdebatt och högre pensioner.
Inte är pensionerna så tokiga ändå? Så kan det framstå när man i debatten adderar arbetsinkomster efter 65 år och inkomster från annat än arbete utgås ifrån innan pensionering. Och de seniorer som arbetar är ofta de med ganska god inkomst vilket ytterligare vilseleder. Men då handlar det hela inte om pensioner utan om olika typer av inkomster som pensionär. Det förvillar en redan komplex fråga som pensioner när man jämför äpplen och päron.
Snarare behövs en ärlig pensionsdebatt, inte minst från politiskt håll. Är politiken nöjd med en allmän pension på halva slutlönen efter dryga 40 års arbete, vilka olika förslag har partierna, hur långt upp i åren är det rimligt att kräva att människor ska arbeta? Ska ett långt arbetsliv ge samma pension efter skatt som den som knappt arbetat alls? Pensionssystemets legitimitet är starkt kopplat till att arbete och inbetalade pensionsavgifter avspeglar sig på ens pension. Men många av de som har arbetat i 35-40 år eller längre med låg eller medellön har idag en total pension på som mest omkring 14 000 kronor efter skatt i genomsnitt. Det är samma nivå som den som arbetat lite eller inte alls får i fullt grundskydd.
Det lönar sig alltså knappt att arbeta ihop sin pension för undersköterskor, förskollärare, lastbilsförare, poliser och grundskollärare. Många drabbas av det orättvisa pensionssystemet, enbart den fjärdedel med högst inkomster kan idag uppleva att arbetsinsatsen gjort skillnad för pensionen, mycket tack vare tjänstepensionen. Detta är ett underbetyg till pensionssystemet och till pensionspolitiken. Så här var det inte tänkt, och så här kan vi inte ha det.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu