Covid19. Bild: Folkhälsomyndigheten
Covid19. Bild: Folkhälsomyndigheten

Antikroppsprov på allt fler ställen i länet

Företaget Vaccina som hanterar antikroppstesterna i länet uppger att det är ett hårt tryck på de provtagningsstationer som är igång.

Publicerad

STRÖMSUND (JT) Antikroppsprov visar om man har haft covid-19 och bokningar görs via 1177. Som JT tidigare rapporterat hade Vaccina svårt att klara av utlovade tester före nyår. Fortfarande kan det vara svårt att hitta tider för provtagning, vilket framgår på bokningssidan. ”Det är just nu fullbokat. Vi släpper på nya tider löpande” är beskedet från Vaccina. Avtalet som Vaccina hade med regionen gick ut vid årsskiftet, vilket har medfört att det blev en eftersläpning när avtalet förnyades vid årsskiftet.

– Vi öppnar nu en ort i taget, och gör avtal angående lokaler. I Strömsund letar vi nu efter en annan lokal, eftersom det tycktes vara svårt att hitta till den som var på Risselåsvägen. Det är efterfrågan som styr tiderna. Under en vecka, tisdag till lördag, före jul var det cirka 200 personer som testades för antikroppar i Strömsund. Det har fungerat bra att hitta personal och vi har löpande rekrytering, säger John Uhlin, som arbetar operativt för Vaccina i Jämtland Härjedalen.

– Det har varit ett stort intresse från hela regionen, och vi har valt en väg där vi från början inte gick på maxkapacitet för att det inte skulle vara för många i lokalen samtidigt, säger Vaccinas VD Pontus Kressner.

Vaccina är ett av de tre företag som ekonomen och entreprenören Pontus Kressner är aktiv i.

2019 startades företagen Vaccina, Docty och Dermly.

– Vår ambition är att bygga digifysiska tjänster, vilket accelererade genom covid-utbrottet. Den medicinska ledningen delas i bolagen. Primärt arbetar vi med vaccination, och anpassar oss efter regioner och invånarantal, säger Pontus Kressner.

Antikroppstestet tas genom ett stick i fingret och svaret kommer på en gång. De platser som Vaccina hittills flaggar upp på 1177 är Hammarstrand, Järpen, Åre och Östersund.

Återstår att se hur kapaciteten i Vaccina räcker till när smittspridningen ökar, och när fler tillfrisknar.

Rapporten från antikroppstesterna för allmänheten visar att till och med den 3 januari är totalt 8 065 personer provtagna, varav 1 338 är positiva. Det motsvarar ca 16,5 % av alla testade.

Powered by Labrador CMS