– Mannen som misstänks för våldtäkt på barn är avstängd från sitt arbete och vi bistår polisen på alla sätt vi kan, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.
– Mannen som misstänks för våldtäkt på barn är avstängd från sitt arbete och vi bistår polisen på alla sätt vi kan, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Anställd på LSS-boende i Östersunds häktad misstänkt för våldtäkt av barn

Mannen jobbar på ett LSS-boende för utsatta barn i Östersunds kommun. Nu sitter han häktad, misstänkt för flera fall av våldtäkt mot barn.

Publicerad

– Personen är avstängd från sitt arbete och vi bistår polisen på alla sätt vi kan, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps den 1 december i år och häktades i förra veckan. Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn vid sex tillfällen. Brotten ska ha begåtts mellan den 21 mars 2019 och den 24 juni 2019.

Han är också misstänkt för grovt barnpornografibrott.

Tingsrätten i Östersund beslutade i förra veckan om häktning i väntan på åtal. Man anser inte att det finns risk för att han ska fortsätta begå brott. Däremot finns det risk för att mannen ska undanröja bevis.

Åtal ska vara väckt senast den 18 december.

Mannen är anställd på ett LSS-boende för barn i Östersunds kommun, och jobbade också där under tiden för de misstänkta brotten.

Det bekräftas av kommundirektören Anders Wennerberg.

– Det stämmer. Men enligt den information vi har fått från polisen så ska de misstänkta brotten inte vara kopplade till hans arbete, säger Anders Wennerberg

Vad gör ni nu?

– Mannen har avstängd från sitt arbete och vi bistår polisen på alla sätt vi kan i den här utredningen.

– Det vi vet är att vi följde de rutiner vi ska när vi anställde den här mannen, och gjorde bland annat ett uttag från belastningsregistret.

Kommunen har efter att mannen greps informerat både vårdnadshavare och personal om händelsen.

– Vi har berättat allt vi vet, och det kommer vi att fortsätta göra.

Östersunds kommun har också erbjudit stöd till personalen.

– Det kan finnas medarbetare som både mår dåligt och är oroliga, och det måste vi ta på allvar, säger Wennerberg.

Lars Backus, chef för sektor funktionsnedsättning på Östersunds kommun, säger att man redan nu ser över sina rutiner på kommunens LSS-boenden.

– Det gör vi trots att brotten inte är kopplade till arbetsplatsen. Vi har extern personal som vi tar in sådana här gånger, som är fristående från verksamheten. De är aktiverade nu och ska se över alla rutiner. Men samtliga LSS-boenden har ett system för att rapportera och följa upp avvikelser, säger han.

Lämnas barn ensamma med en enskild person från personalen?

– Alla personer som vi jobbar med är i behov av stöd och hjälp eftersom de inte klarar sig helt själva. Men precis som i hemtjänsten så sker det förstås att ensamarbete utförs. Det går inte att komma ifrån.

Powered by Labrador CMS