Några av deltagarna när den nya Leader 3sam-föreningen bildades
Några av deltagarna när den nya Leader 3sam-föreningen bildades

34 miljoner till EU projekt i Strömsund och Ragunda

RAGUNDA/STRÖMSUND (JT) En ny förening har bildats med 34 miljoner i budget för utvecklingsprojekt för föreningen Leader 3sam, där både Ragunda och Strömsunds kommuner ingår.

Publicerad Senast uppdaterad

”Leader”, tänker en del och förväxlar kanske med en matkedja, men Leader är ett gemensamt namn i hela EU och leds av förening, LAG (Local Action Group) med en styrelse med representanter för lokalsamhällets ideella, offentliga och privata aktörer. Jordbruksverket är den förvaltande myndigheten.

– När vi pratar EU tror vi att allt kommer ovanifrån, men med leadermetoden byggs allt underifrån. Leader 3sam är ute vid folks köksbord och kommer ut till platser där människor verkar och bor. Det blir som ”EU vid köksbordet”, säger Marie Simonsson, ordförande för föreningen.

I hela Sverige är det 40 leaderområden som arbetar med landsbygdsutveckling och som är i full fart med förberedelserna för nästa programperiod 2023-2027. Grundfinansieringen kommer från Europeiska jordbruksfonden, men Leader 3sam får också medfinansiering från kommunerna och regionen. Sedan 2009 har Leader3sam beviljat ca tvåhundra utvecklingsprojekt.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS