De båda Jamtli-lärlingarna Per Lindberg och David Engström i full färd med att lägga nya takspån på bustugan.

10 000 spånor ger Myhrbodarna nya tak

VALSJÖBYN (JT) Det är full aktivitet och mycket folk på Myhrbodarna denna vecka. Ett stort gäng engagerade byggnadsvårdare ser nämligen till så att två av husen får nya spåntak.

Publicerad

Förutom tisdagens regnväder, har de haft fint väder hela veckan. Den högt belägna fäbodvallen Myhrbodarna, med strålande utsikt över fjällvärlden, drivs av Anita Myhr. Den har gått i samma släkt i många generationer. Hon säger:

Det är en otrolig vecka, teamet är fantastiskt och alla så positiva och entusiastiska.Butöserna” är centrala på fäbodvallarna och jag är glad att jag denna vecka har Lillemor Lorentzon till min hjälp.

Två erfarna, professionella byggnadsvårdare från Röros leder veckans dugnadsarbete. En av dem, Johanna Henriksson, visar sig ursprungligen komma från Lit.

Vi fick kontakt med Anita genom Facebook, förklarar hon glatt. Det är dels bustugan, dels en lada, som får nya tak. Varje spån som spikas på är handspäntat, till skillnad från de som nu byts ut. De lades på 1995 och var hyvlade.

Det var dags att byta ut dem helt enkelt, de var ruttna och slitna, säger byggnadsexperten Stig Nilsson som arbetat med såväl Jamtli som Länsstyrelsen.

Handspäntade takspån håller bättre. Och det är fantastiskt roligt att detta gamla hantverk får leva vidare. Det är mycket sällan det lägga spåntak idag, så det är en stor kulturgärning som görs här, tillägger Stig.

Takspån blev vanliga mot senare delen av 1800-talet, när spiken blev billigare. De tidigaste Stig Nilsson sett, satt på en vägg från 1826. De flesta gjordes av gran, men det fanns även enstaka av asp.

Man fick ta det man virke man hade förr, förklarar Stig. Till denna gång har dock Alf Robert Arvasli noga valt ut lämpliga träd i skogen.

Men det är först när man fällt dem som man vet om de fungerar, säger han.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS