Jonna Hylén driver tillsammans med Martin Johansson teatergruppen Undantaget (arkivbild).

Nytolkning av Elvira Madigan en av sommarens kulturaktiviteter som får stöd

LÄNET (JT) Nu har en omgång kulturarbetare som drabbats ekonomiskt av pandemin fått stöd av Kulturrådet. JT har talat med två av dem, Anders Suneson på Härke Konstcentrum och Jonna Hylén på teaterföreningen Undantaget.

Publicerad

Totalt har 4 936 000 kronor gått till aktörer i länet när nu Kulturrådet stöder kulturarbetare i hela landet. JT talade med Anders Suneson, ordförande i Härke Konstcentrum som fått 102 600 kronor.

-Det är ju ett sätt för oss att överleva. Härke har sina intäkter från försäljningsprovision på utställningar, svarar Anders och tillägger att Härke haft öppet under coronan med restriktioner, men den andra utställningsarenan Ahlbergshallen har haft stängt.

-Så vi har ju tappat mycket intäkter och vi har inte kunnat ha några kurser, så det är en viss kompensation för bortfall, säger Anders Suneson om stödet från Kulturrådet. Vad kommer ni att göra för stödet? -Ja, vi kommer att fortsätta. När man sökte det där stödet så fick man tala om ungefär hur mycket man har förlorat på coronan. Så förhoppningsvis kommer väl vår verksamhet att sätta igång nu när/om det blir normala tider. Så vi har inte sökt pengarna för att göra någonting speciellt, annat än att bedriva vår verksamhet.

-De går till att överleva kan man säga då?

De flesta pengarna som kommer in i Härke, de kommer ju ut igen antingen i form av utställningsersättningar till konstnärer eller kostnader kring utställningar som vaktning, annonsering, affischering och allting sådant. Den utåtriktade verksamheten är ju utställningsverksamheten och den kostar ju hela tiden oss. Sedan är det ju så att med försäljningsprovisionen tillsammans med årsbidraget från Östersunds kommun, samt att vi har ett arrangörsbidrag från Kulturrådet det här året, så går det här runt, svarar Anders som även har förhoppningar om att läget kommer att lätta och att Ahlbergshallen kan öppna med de nya restriktionerna som införs 1 juni med tillåtna folksamlingar om 50 personer istället för de tidigare åtta.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS