Sofia Amrén från Färsån har ridit i tre år. Hon var en av tre deltagare som lärde sig mer om hur det fungerar på klubbtävlingar, när Ridklubben Östjämten arrangerade en hoppkurs.
Sofia Amrén från Färsån har ridit i tre år. Hon var en av tre deltagare som lärde sig mer om hur det fungerar på klubbtävlingar, när Ridklubben Östjämten arrangerade en hoppkurs.

Ridklubben Östjämten har hittat en väg framåt under pandemin

Många ungdomsidrotter sliter med att kunna anpassa verksamheten i pandemins spår. Ridklubben Östjämten har hittat en väg. – Vi har tänkt om och anpassat. Nu har vi hittat något som funkar just nu. Det känns bra, säger Camilla Gradin, ridinstruktör.

Publicerad

Eftersom det är svårt att hålla ridtävlingar på grund av den rådande pandemin valde Ridklubben Östjämten att hålla en “Hoppkurs” för intresserade deltagare under påsklovet.

– Vi gör den här kursen som ett upplägg på hur det skulle kunna vara på en klubbtävling, säger Camilla Gradin.

I kursen ingick bland annat att bygga bana och prata om hur man gör när man rider den, hur man ska titta och förbereda hästen för nästa hinder. Därefter väntade uppvärmning och ridning av den åtta hinder långa banan som deltagarna byggt tillsammans.

Kursen hade lockat tre deltagare. Ridklubben Östjämten har valt att begränsa antalet deltagare i sina aktiviteter och även anpassat verksamheten på annat sätt utifrån rådande restriktioner.

– Den ordinarie ridskoleverksamheten med ridlektioner på kvällstid kör vi ungefär som vanligt. Vi har inte startat några nybörjargrupper eftersom det behövs ganska mycket teoretisk kunskap, och där är man ganska nära varandra. Vi har inte ordnat några klubbtävlingar och i höstas var det även luciashow och lite annat som föll bort. Nu har vi lyckats anpassa lovaktiviteterna med ganska få platser, för att kunna genomföra någonting, säger Camilla Gradin.

Något större bortfall vad gäller deltagare i verksamheten har föreningen inte kunnat se. Där har det mest märkts på sjukfrånvaron. Klubben upplever sig ha hittat en väg att kunna bedriva verksamhet trots det rådande läget.

– Vi har lagt om, tänkt om och anpassat. Nu har vi hittat något som funkar just nu, så det känns bra. Vi har legat och väntat ut lite, men nu får man ställa om och tänka i nya banor, säger Camilla Gradin, som började jobba i klubben i augusti 2020 efter några år i Åre.

På påsklovet genomförde även Rikdklubben Östjämten en “Äggjakt”, ett evenemang som klubben genomförde med pengar som den sökt och fått från Ragunda kommun.

Powered by Labrador CMS