Ung Reporter

Aly Keita är målvakt i ÖFK. Foto: ÖFK
Aly Keita är målvakt i ÖFK. Foto: ÖFK

Aly Keita: Sluta aldrig kämpa! Ungreportern Ingrid intervjuar en av sina idoler

ÖSTERSUND (JT) ÖFK ligger mig varmt om hjärtat. Jag har varit på flera av deras matcher, stått på östra läktaren bland tusentals andra på Jämtkraft Arena och sjungit. Och målvakten och lagledaren Aly Keita sprider stor glädje, han gör så att man blir en del av laget på något sätt.

Publicerad Senast uppdaterad

Att han nyligen förlängt kontraktet med klubben i ytterligare tre år är väldigt roligt. Aly Keita säger till mig:

Sluta aldrig kämpa. Tro dig själv och följ dina drömmar, en dag kommer de att uppfyllas.

Idrott har alltid varit viktigt i Keitas liv. Det var till exempel hans favoritämne i skolan under uppväxten i Västerås.

Jag var egentligen inte jätteduktig i skolan, hade svårt att koncentrera mig och . Men jag har alltid gillat idrott, det har alltid funnits där.

Fotboll har han hållit sedan barnsben:

Jag var utespelare från början. Det gick bra, jag var duktig. Efter ett tag fick jag för mig att prova målvaktspositionen. Det funkade minst lika bra och sedan dess har jag aldrig bytt tillbaka.

grund av pandemin, hade fotbollsspelarna inte någon publik många och långa månader. Men ndagen den 11 juli hade ÖFK sin första hemmamatch med fans länge. 1 600 biljetter såldes snabbt slut, men trots en fin match med bra spel förlorade ÖFK matchen med en poängs målskillnad.

Aly berättar att det värsta med pandemin har varit att spela utan publik:

Publiken tillför pass mycket till spelet. Ni gör oss glada och peppade. Att spela utan publik har varit väldigt tråkigt och tomt. När vi hade den första bortamatchen med publik, var till och med det otroligt uppmuntrande för oss!

Det var hösten 1996 som IFK Östersund och Ope IF tillsammans skapade en fotbollsklubb. De kallade den ÖFK. har de ingen aning att laget i framtiden skulle spela i, och även, svenska cupen. Och dessutom spela i Europa League och vinna matcher mot lag som Galatasaray, Arsenal och Thessaloniki. Idag spelar de i Svenska cupen och Allsvenskan som ett av lag från Norrland. Aly Keita värvades till ÖFK år 2013.

Jag har känt mig välkommen i Östersund, ända sedan jag flyttade hit. Jag har min familj här idag och det är en trevlig stad med härligt folk. Det händer ibland att jag träffar någon som känner igen mig och vill ta bild eller bara prata. Det är jättekul och jag har vant mig vid det.

Europa League är ett av mina allra bästa minnen från min tid i fotbollsbranschen. Vi hade jättekul hela tiden. Det var helt nytt och spännande och man fick se världen. Jag kommer aldrig glömma det, det var verkligen en fin tid i mitt liv.

I Europa League tog sig ÖFK till sextondelsfinal. Efter det, har många spelare lämnat laget och nya har anslutit sig. Aly förklarar:

Idag är det bara jag, Sam Mensiro, Ludvig Fritzon och Noah Sonko Sundberg som är kvar sedan vi den tiden. Resten har gått åt andra ll.

Men trots att större delen av laget är nytt och fräscht, har alla lärt känna varandra bra:

Javisst, det är jättebra stämning i laget. Även om vi förlorar, blickar vi alltid framåt och tänker vad vi kan göra bättre. Det kan hända att någon blir besviken över en förlust men vi tar oss alltid igenom det tillsammans, precis som ett lag ska göra.

Just det här året har inte varit ÖFK:s bästa säsong. Just nu ligger de 15 plats vilket innebär kval. Aly säger:

Jag har svårt att tro att vi kan komma i Topp tre, men nästa år är vi dubbelt starka! Jag tror att ÖFK kan ta sig riktigt långt. Vi tog oss till Europa League, och vi kan säkert ta oss längre om vi fortsätter. Det är ju det man vill och hoppas .

Sista frågan till Aly handlar om vad han tror han gör om fem år:

är jag fortfarande kvar i Östersund och spelar med grabbarna, hoppas jag! Men man vet förstås aldrig vad framtiden kan erbjuda.

Powered by Labrador CMS