Ung Reporter

KG Gustafsson gillar kött på gammalt hederligt vis.

Kött på gammalt hederligt vis hos KG i Alsen Rullsylta, syltfläsk, varmrökt och kallrökt…

ALSEN (JT) Karl Gustaf (KG) Gustafsson bor i Alsen. Bara ett hundratal meter ifrån hans hem står ett gult hus med fönster målade i rött. På grusplanen står en skylt: “KG rök och chark”.

Publicerad

För tio år sedan köpte KG det gula huset för att kunna starta sin verksamhet. Han har alltid livnärt sig på riktig, hemlagad mat. Det var sådan mat som hans mamma lagade när han växte upp.

Jag hade jobbat i skogen i 35 år och kroppen började säga ifrån. Då ville man inte bara lägga sig på soffan och äta praliner för då jag hade idrottat mycket ville jag vara väldigt aktiv.

Jag är uppväxt i ett skogsområde upp i Åkroken utanför Offerdal, och jag har aldrig ätit något annat än riktigt mat. Mat med salt och kryddor, inga konstigheter. Jag har alltid varit emot det här att man ska ha massa tillsatsmedel och andra mysko grejer i maten. Dessutom har intresset för mat och matlagning alltid funnits hos mig, så att öppna en chark var en fin möjlighet.

På charken säljer jag både lufttorkat och varmrökt, samt kokt. På varmrökta sidan finns till exempel sidfläsk. Sedan gör jag även ett torrsaltat stekfläsk, för det har blivit väldigt populärt nu på Reko-ringen. En stor del av det fläsk, kyckling etc. som man köper i affären är sprutsaltade. När man sprutar fläsket ökas vikten. Så gör inte jag.

På fläsksidan har jag syltfläsk. Det är något som fanns i varje gård långt tillbaka. Det är kokt fläsk som läggs i saltlag. Detta är populärt bland de äldre som minns det sedan de var barn. Men även många yngre köper det här, de tycker det ser grått och hemskt ut först men när de smakar det så blir det en ”wow-upplevelse.

Jag äter det med mos och gärna en hemgjord stark senap till, då är det komplett.

Förutom detta finns exempelvis en variant av rullsylta:

Det är fläsk som jag har rullat ihop och lagt i pressad apelsinjuice och fänkålskryddat. Sedan varmröker jag det.

Det här är bara en bråkdel av alla godsaker som KG har:

Jag har för mycket grejer, men det är för att det är så roligt att hålla på. Allt fläskkött tar jag från Görvik, Hammerdal, det är fantastiskt fint griskött. Man blir alldeles lyrisk när man håller på med det. Älg och ren tar jag också från Hammerdal eftersom köttet måste vara besiktigat. Det ska du veta, att det här är ett sätt att leva, det blir inga större vinster det. Men jag vill köpa allt lokalt så man får känslan att det verkligen är jämtländskt.

Som ni hör är KG väldigt noga:

De tillåter nitrit nu i kött, men det ställer jag inte upp på. Jag kör mycket hellre på gamla hederliga viset. Hur mycket kunder han har varierar förstås från dag till dag, som med vilken annan butik som helst.

–Det är till och från, absolut. I och med coronan, och att jag tillhör 70-plusgruppen, så har jag inte velat åka runt en massa. Annars brukar jag åka ut och stå på lite olika ställen. ICA Krokom, torget, olika marknader, Reko-ringen... Det gillar jag eftersom det känns som att man uppskattar vad jag kommer med. går ju produkterna även direkt från tillverkare till kund.

–Det är ett engelskt par som har stuga här som brukar säga “När man äter en av dina korvar, då blir man mätt. Köper man korv i butiker kan man äta tio och så har man glömt bort det.”

–Och det är ju så enkelt, det är kött i det! Ingen massa konstigheter. Jag ser att folk blir mer och mer medveten om vad man stopp i munnen men fortfarande är det oerhört många som inte vet hur man tillverkar saker. Numera är det godkänt att mala ner senor, ligament och annat kalla det för kött, så mycket av den där korven som finns i en butik är nästan bara restprodukter.

–Hela familjen äter riktig mat. Ett av mina barnbarn tror att chips är älgchips, han har ens aldrig smakat potatischips.

KG berättar mer om sina kunder:

–Kunderna uppskattar charken. Det är oftast samma som återkommer. Jag har en kund som kommer från Huså-trakten, han kommer hit ungefär en gång i månaden och handlar så han klarar sig. Det är också ganska många som har sportstugor och kommer söderifrån, och de uppskattar maten på ett annat sätt. Jag märker att stockholmarna tycker det är billigt medan jag tycker det är dyrt... Det är helt andra priser här. Om man tar till exempel torkat renkött, så tar jag 800 kronor per kilo och i Stockholm ligger det på 1500 kronor, nästan dubbelt så mycket. Det gör mig lite orolig för är det så att det är den som har stor plånbok som kan handla riktig mat, då blir det fel. Därför har jag valt att ha syltfläsket och sidfläsket, för det blir inte så himla dyrt. Räknar man på det blir det 40 kronor för en riktig portion, där du blir mätt och har stoppat i dig riktiga grejer. Det tycker jag är rimligt!

KG röker kött ganska ofta. På torsdagarna när han har öppet kan det hända att han har alldeles nyrökt kött och det säljer slut snabbt.

–Till jul blir det mer intensiv rökning, eftersom det är som bäst försäljning då. Ändå har legorökningen lugnat ner sig, antagligen för att de köper hem plåtskåp som man kan röka i.

Normalt saltar jag på fredagar och röker på tisdagar, det är därför det brukar finnas nyrökt på torsdagar. När en kund får sätta näsan mot något nyrökt, då åker de dit!

Jag älskar det här. Framförallt för att det är en tillfredsställelse för mig själv. Jag gör något som jag själv gillar och lär andra att äta bra mat!

Jag och KG har en lång konversation om klimatförändringarna. Hur man fiskar fisk i Sverige, för att skicka till andra sidan världen så att de kan paketera den, och sen skicka tillbaka till Sverige för försäljning. Hur onödigt det är och hur mycket koldioxidutsläpp vi kunde minskat om vi arbetade smart. Hur vi faktiskt borde ta tag i sånt här innan det är för sent. Länder brinner just nu, har gjort i veckor. Här någonstans bör vi som befolkning se de röda flaggorna.

Om ni tänker på era handlingar och vad de får för konsekvenser kanske vi har en framtid. Kanske du borde prova handla lokalt när och om du väl har möjligheten.

Handlingarna du gör idag kan göra skillnad om 5 år.

Powered by Labrador CMS