Livia med ett walliskt svartnosfår. Karaktäristiskt för rasen är de svarta partierna i den annars vita ullen.
Livia med ett walliskt svartnosfår. Karaktäristiskt för rasen är de svarta partierna i den annars vita ullen.

Walliska svartnosfår har kommit till Alsen

ALSEN (JT) På en liten gård utanför Alsen bor Daniella Mattiasson med sin snart nio år gamla dotter Livia. På gården har de katter, hundar, hästar, kaniner, höns och getter. Deras senaste inköp är walliska svartnosfår och Daniella är helt ”fårälskad” i dem. Det finns inte många av dem i Jämtland.

Publicerad

Daniella berättar.

Jag jobbar på Studio HS i Krokom. Där fick jag en kollega som heter Sally och hon pratade ofta om just dessa får. De var dyra, ovanliga och man kunde inte få tag på dem i Sverige då.

Men för ett tag sen skickade hon ett fb-inlägg till mig med en annons. Det visade sig att Marita Tauni hade fått tillstånd av jordbruksverket att få börja sälja sina walliska svartnosfår, efter sju års restriktioner mot en sjukdom som heter Scrapie.

-Jag kan ofta vara ganska impulsiv, och det var det som hände här. Jag pratade med Marita några gånger och sedan bestämde jag mig för att åka ner och träffa dom. Med planen att eventuellt ta med mig en avelsgrupp hem. Jag tog med mig min dotter och Sally ner till Ölme i södra Sverige.

-När jag väl träffade fåren var det kärlek vid första ögonkastet. De var så otroligt mysiga och snälla. Ett lamm som heter Malö kom fram till oss först av alla. Han ville veta vilka vi var. Vi har blivit väldigt fästa vid honom sen dess.

Livia träffar walliska svartnosfår för första gången hos Marita. Sex av fåren följde med hem till Alsen.
Livia träffar walliska svartnosfår för första gången hos Marita. Sex av fåren följde med hem till Alsen.

Väl framme på gården hjälpte vi Marita att valla fåren. Efter det var jag helt säker på att jag ville investera i det här! Vi satt oss ner och planerade och när jag åkte hem igen hade jag med mig sex nya ”familjemedlemmar”. 

Daniella berättar att det blev tre tackor, en bagge och två kastrerade baggar varav en är lille Malö.

Om allt går som det ska kommer jag avla från och med nästa år. Förhoppningsvis kan man då köpa renrasiga och godkända lamm av mig.  Karaktäristiskt för rasen är de svarta partierna på nosen, runt ögonen, öronen, framknäna, hasorna och vid klövarna, i en annars helt vit ull. Rasen är ursprungligen från Schweiz, de är bergsfår och gillar att klättra. De är på så vis anpassade för kallare väder och kommer att kunna gå ute året runt. 

Daniella berättar att Marita, som sålde fåren till henne, är den som lärt henne mest om dem. Sedan har hon också själv läst en på hel del. När jag pratar med Daniella sitter hon ute hos fåren och ibland händer det att de puttar på henne:

De här fåren är så himla sociala jämfört med vad andra får kan vara. De är som hundar nästan. Så fort man går in i hagen kommer de fram och hälsar! 

Walliska svartnosfår är bergsfår som ursprungligen stammar från Schweiz.
Walliska svartnosfår är bergsfår som ursprungligen stammar från Schweiz.

Vad som är speciellt med just walliska svartnosfår, är att de kräver mer arbete än med till exempel finullsfår. Delvis då man behöver ge dem extra tillskott av selen och D-vitamin då de inte får det naturligt som i Schweiz. Ullen är också unik på så sätt att för att få en fäll behöver man inte slakta djuret utan man klipper dem och sedan kan man torrtova en fäll eller väva in ullen i en väv gjord av deras ull. Fällarna är också tvättbara, vilket kanske inte alla fällar är.

-I höst ska jag prova att tova för första gången i mitt liv, när det är dags för klippning. 

Daniella spenderar några timmar om dagen med dessa ulliga godingar, med hjälp av dottern. De som vill får komma och hälsa på:

Ja, för att kunna förstå hur pass fina de är måste man nästan komma hit och träffa dem. Jag har Öppen Gård hela sommaren för de som vill hälsa på, med en liten entréavgift. Man kan även boka privata visningar. Man får ge dem mat och möjlighet att verkligen spendera tid med dem. Planen är att sätta upp trädtält så man kan sova här, då kommer gärna fåren och lägger sig under och vill bli klappade.

Men det är inga billiga djur, inte. De säljs för mellan 10 000-35 000 kronor. Daniellas mål är att ha i alla fall ett 20-tal. Jag frågar henne hur det känns nu när köpet är genomfört och de walliska svartnosfåren är hemma hos henne i Alsen:

I början var jag osäker på om jag verkligen borde göra det här. Men nu när fåren har varit hemma ett tag kan jag säga att det var värt varenda krona. Jag rekommenderar verkligen att köpa egna, om man är intresserad av får Är ni osäkra kan ni komma hit till mig, så får vi se om ni fortfarande tvekar! Det tror jag inte!

Daniellas dotter Livia myser med lilla Malö och hans mamma Maj hemma på gården.
Daniellas dotter Livia myser med lilla Malö och hans mamma Maj hemma på gården.
Powered by Labrador CMS