Roy Vega pekar på platsen med rester av en möjlig borgstruktur.

Möjlig arkeologisk sensation i Nordbyn: försvarsborg från folkvandringstiden

NORDBYN (JT) Den norske historikern och författaren Roy Vega flyttade med sin familj till Kougsta för ett och ett halvt år sedan. Han har sedan dess lagt mycket tid på att undersöka de gamla handelsvägarna och järnåldersstigarna. Nu har han, tillsammans med frun Beatriz, gjort ett fynd som kanske kan bli sensationellt.

Publicerad Senast uppdaterad

För omkring en månad sedan upptäckte de en möjlig borgstruktur, eller befästning, på en strategisk punkt vid en av de huvudleder som går västerut till Norge. Häderbodarna” är namnet på ett inte särskilt känt område i skogsmarkerna i Nordbyn i Offerdal. Gamla Häderbyvägen går i det som är en del av den gamla leden till Kallsedet och in i Norge. –Där har vi hittat resterna efter det som kan vara en försvarsborg, en slags skans, kanske från folkvandringstiden.

Teoretiskt sett kan det vara en förhöjning skapad av en glaciär. Fast eftersom det är en platt ovansida som sträcker sig hela 70 meter över denna grässlätt, med egna kvadratiska strukturer inne i själv borgvallen, ser den ut att vara skapad av människor. Men att klargöra detta, är arkeologernas ansvar, förklarar Roy Vega.

Roy berättar också att när de kom dit första gången för att undersöka platsen, efter att ha kört länge på en liten skogsväg och sedan gått ett stycke in i skogen, höll han på att tappa hakan. Han förklarar

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS