Artist med rötter i Jämtland albumdebuterar

LÄNET (JT) En mil från Mörsil hittar man den lilla byn Sällsjö. Med ungefär 30 bofasta invånare känns det som en skräll att en så liten by kan ha givit upphov till någon som låter så stor: Juni Vinter.

Juni Vinter, som egentligen heter Anton Olsve, kommer från Sällsjö utanför Mörsil och släppte i dagarna sitt debutalbum.
Juni Vinter, som egentligen heter Anton Olsve, kommer från Sällsjö utanför Mörsil och släppte i dagarna sitt debutalbum.
Publicerad
Debutalbumet från Juni Vinter släpptes den 10 juni.
Debutalbumet från Juni Vinter släpptes den 10 juni.

Den 10 juni släpptes Juni Vinters debutalbum “Vilse i Drömmen” och det har för artisten varit ett intensivt år av inspelning och produktion. Pandemin har inte gjort det lätt för nya artister att slå igenom men Juni Vinter har inte påverkats överdrivet negativt av restriktioner och isolering. Snarare har han haft mer tid att ägna åt musiken.

– Jag tror bara jag har skrivit mer musik än vanligt och jag har kunnat vara i studion mer. Det som kanske har påverkats mest är att jag inte kunnat besöka Jämtland på länge. Nu ska jag till slut upp i juli, säger han.

Juni Vinter bor i Stockholm men har spenderat stora delar av sin uppväxt i Sällsjö, cirka en mil från Mörsil. Hans familj har haft en gård där sedan 1870-talet och han minns de ensamma men fridfulla somrarna som spenderades där.

– När jag tänker på Sällsjö tänker jag mig själv sittandes själv i ekan där jag super in atmosfären och tittar på Åreskutan. Man var verkligen för sig själv med sina tankar. Jag har spenderat otroligt mycket tid där och när jag nu åker upp någon gång per år är det skönt att stänga av telefonen och vara för sig själv, säger han.

Bilden några av skivans spår frammanar är en av drömsk eftertanke - en djup känsla av nostalgi och en längtan efter något slags ro i tillvaron. Låten Fotsteg i Midvintersnön beskriver en vandring - både bildlig och bokstavlig, där sökandet efter något eller någon från en svunnen tid till slut leder Juni Vinter till ett triumferande klimax där han sjunger att han “inte blir hel utan dig”. En tårögd hyllning till vilsenhet som tar fasta på det viktiga i att våga släppa in de tankar man vanligtvis försöker trycka undan.

Trots att Juni Vinter bott i Stockholm i nästan tjugo år känner han att glesbygden i Jämtland egentligen är det som lockar honom allra mest.

– När jag flyttade till Stockholm var jag ute på stan tre dagar i veckan och tog in allt jag kunde. Ju äldre man blir desto mer kär blir man liksom i sin uppväxt. Man drömmer ju nästan om att flytta upp på heltid och odla sin egen mat, säger han.

Juni Vinter säger att han känner sig lite nervös inför det stundande albumsläppet. Han har släppt musik förut under andra pseudonymer men det här projektet är det första där han själv tycker att materialet är tillräckligt bra.

– Jag är väldigt spänd på att se vad folk tycker och tänker om min musik och jag hoppas att plattan ska tilltala både indiemänniskor och vanliga radiolyssnare. Jag har väldigt höga förhoppningar och stora drömmar, säger han.

Trots att drömmarna är stora och förhoppningarna likaså är Juni Vinter ändå ödmjuk sett till hur musikvärlden kan komma att ta emot hans debutalbum. Han väntar på en albumrecension och har en mängd intervjuer att genomföra. Vem vet? Kanske får vi se Juni Vinter på Storsjöyran i framtiden.

– Jag har varit besökare ett flertal gånger och det vore riktigt mäktigt att stå på Stortorgets scen under Yran. Samtidigt hänger väl den där Norrlandsgrejen med en - man ska inte vara så jävla märkvärdig, säger han.

Vilse i drömmen släpptes den 10 juni och går att lyssna på via digitala musikplattformar.

Powered by Labrador CMS