Ung Reporter

En förvånansvärt vig Sara Oja gör coola trick i höjd med Kallkyrkans kristallkrona

Cirkusföreställning med orgelmusik i Kall

KALL (JT)I lördags hölls föreställningen “I handen ett gyllene klot” Kalls kyrka. Det är en föreställning inspirerad av boken “Guds lille narr” av Tomie de Paola.

Publicerad

Det var Elisabeth Nygård Lundhag, kantor i Kalls församling som presenterade programmet skriven utifrån fransk 1800-talsmusik för harmonium, med andra ord tramporgel. Tillställningen räckte sig till alla åldrar och inkluderade både skådespeleri, akrobatik och orgelspel.

Elisabeth Nygård Lundhag spelar på den nyrenoverade, 4-stämmiga koffertorgeln från 1957

Det var när Elisabeth fick en skiva av en vän, som idén om en annorlunda föreställning i Kalls kyrka väcktes. Det hon såg framför sig var en orgelkonsert till akrobatiska nummer.

–Jag tyckte orgelmusiken på skivan som jag fått, lät precis som cirkusmusik, berättar hon.

Daniel och Sara Oja i “långsam dans”

Elisabeth som även är ledamot i Jämtlands läns kyrkomusikerförening, kontaktade den lokala cirkusen Nordcirkus, bestående av Sara och Daniel Oja. De tackade ja till att sätta upp något tillsammans. Föreställningen inspirerad av boken “Guds lille narr” växte fram och det skulle bli ett framförande utöver det vanliga.

–Jag tyckte musiken passade så bra till den, och till slut blev det “det gyllene klotet”, som är med i boken, den röda tråden i det hela.

Corona kom dock emellan och som många andra evenemang blev även detta inställt och uppskjutet till ett nytt datum.

–Vi hade precis satt ett datum, så kom de första begränsningarna, berättar Elisabeth.

När de släppte ett år senare, bokade de in ett nytt datum, men så skärptes restriktionerna igen. Det blev tredje gången gillt!

Daniel Oja handstående på “två smala stavar”

I lördags kunde föreställningen “I handen ett gyllene klot” äntligen ta plats framför en spänd publik. Vid den nyrenoverade, 4-stämmiga koffertorgeln från 1957 satte sig Elisabeth och genom kallkyrkans port hördes gamla orgeltoner från hennes spel. Nordcirkus stod för skådespel och akrobatnummer.

Däremellan läste Eva Josefsson tankeväckande texter, bland annan dikten “Den halvfärdiga himlen” av Tomas Tranströner och “Långsam dans” (Slow dance) av David L. Weatherford. Läktarorgeln fick också vara med på ett hörn under föreställningen och Elisabeth kompade även på den till Nordcirkus sista nummer.

Att detta skedde på en lördag var inte helt slumpmässigt då Jämtlands läns kyrkomusikerförening meddelat om en egen orgeldag. “Med en satsning på Orgel lördag vill vi att fler ska få chansen att upptäcka orgeln som instrument och all fantastisk musik man kan spela på den!”, skriver kyrkomusikerna Jämtland Härjedalen på deras hemsida.

Det krävs hög koncentration i svåra akrobatnummer, med Daniel Oja

Tilde Häggström 12 år som var på evenemanget tyckte att det var en häftig upplevelse med coola tricks.

–En av de som uppträdde var Sara som är lärare på min dramakurs, säger hon.

Tilde berättar att luftakrobatiken som Sara gjorde var imponerande och hon blev överraskad av hur vig hon var när hon gjorde spagat i luften.

Sara och Daniel Oja med “det gyllene klotet”

Daniel hette den andra som gjorde akrobatik och han stod bland annat på händer på två smala stavar.

–Jag blev impad av hur koncentrerade akrobaterna var när de gjorde sina olika konster.

Tilde imponeras av sin dramalärares skickliga akrobatik

Tilde talar också om att den lugna musiken som spelades till gav henne stämning och känsla när hon kollade på akrobatiken.

–Det var väldigt underhållande och kul att kolla på föreställningen och jag gillade kombinationen av teater, cirkuskonster och musik.

Powered by Labrador CMS