Vy över Gärdessjön. Det är här på höjderna mot Åreskutan och Offerdalsfjällen som Affloardal Energi och Vattenfall vill bygga vindkraft.
Vy över Gärdessjön. Det är här på höjderna mot Åreskutan och Offerdalsfjällen som Affloardal Energi och Vattenfall vill bygga vindkraft.

Vindkraftföretag bjuder in Krokoms politiker till seminarium inför beslut om vindkraftplan – mötet stängt för media

KROKOM (JT) Turerna fortsätter runt vindkraftsplanerna i Offerdal. Bolaget Affloardal Energi som hotar stämma kommunen för påstått avtalsbrott ska på tisdagen den 1 juni hålla ett vindkraftsseminarium för politikerna i kommunfullmäktige. Mötet är stängt för allmänheten och media. Bakom mötet står också Vattenfall.

Publicerad Senast uppdaterad

Det anmärkningsvärda är att en av kommunens egna tjänstemän Ole Rönning Kristiansson står som en av talarna på seminariet. Han ska tala om ny elintensiv industri som söker förnybar energi. Något som han själv säger han inte tillfrågats om.

I inbjudan till KF-ledamöterna står det att seminariet genomförs i överenskommelse med fullmäktige ordförande Gunnar Hellström (C).

Vi fick först frågan från Vattenfall om de fick bjuda in Centern till ett informationsmöte, sedan fick jag frågan om Vattenfall och Affloardal Energi kunde bredda och bjuda in alla politiker i kommunfullmäktige. Det är givetvis frivilligt för politikerna att deltaga, säger Gunnar Hellström.

Alla andra talare i programmet har koppling till vindkraftsbranschen.

Melcher Falkenberg är styrelseledamot i JP Vind, samägt av Jämtkraft och Persson Invest. Katrin Normark-Jonsson , Åsele Näringslivsstiftelse har en koppling till Vindkraftscentrum och Vattenfall i samband med utbyggnad av vindkraft i den kommunen.

– Är det propaganda måste man reagera, säger Gunnar Hellström på frågan om det här är ett påverkansmöte.

Det arrangerande bolaget Affloardal Energi hotar samtidigt via sitt juridiska ombud stämma kommunen med miljon- kanske miljardbelopp” för påstått avtalsbrott. En tvist som fortfarande inte är utagerad.

Det är också anmärkningsvärt att kommunens egen tjänsteman, Ole Rönning Kristiansson medverkar seminariet. Detta är något som går emot den risk- och konsekvensanalys som hans egen chef Jonas Törngren gjort, där det framgår att området är olämpligt för vindkraft.

– Det är mer än vad jag känner till att en kommunal tjänsteman är en av talarna. Jag kände inte till programmet, säger Gunnar Hellström.

Gunnar Hellström (C) ordförande i kommunfullmäktige.
Gunnar Hellström (C) ordförande i kommunfullmäktige.

När tidningen kontaktar kommunchef Jonas Törngren om detta, har han fått besked om att Ole Rönning Kristiansson inte tackat ja till att medverka.

– Han mejlade mig igår och var förvånad över att han stod med som talare. Han hade inte hört talas om det här och kan inte vara med för han är inte på plats. Han ska inte vara med, säger Jonas Törngren.

När det gäller Centern har de redan bestämt sig för hur de ska rösta på Kommunfullmäktige, enligt Gunnar Hellström

– Vi har redan sagt vad vi står som parti. Vi vill ha en reviderad vindbruksplan och kommer rösta för detta på Kommunfullmäktige. Vad jag förstår vill vindkraftsaktörerna inte att det görs en ny vindbruksplan men detta är något som vi som kommun är skyldiga att göra. Dessa planer ska uppdateras varje mandatperiod.

Jämtlands Tidning har också kontaktat en av ägarna till Affloardal Energi, Per-Lennart Persson. Han står som avsändare för inbjudan till seminariet.

På frågan om seminariet är ett påverkansmöte på Krokoms politiker inför beslut om vindbruksplan den 14 juni svarar han:

– Du ska inte bry dig om vad vi håller på med.

På frågan varför mötet är stängt för allmänhet och media svarar han så här:

– Det kan det kanske bli, åh. Du tolkar det som du vill och jag tolkar det som jag vill.

När tidningen preciserar att det står i inbjudan att seminariet inte är öppet för allmänheten och media och att det därmed inte är en tolkningsfråga svarar han:

– Nu fick jag ett samtal och måste sluta.

KARIN BÅNGMAN & LOTTE MJÖBERG

Powered by Labrador CMS