LEDARE

Östersund – numera hetare än Sundsvall   

Det har börjat gå bussar med shoppingsugna – från Sundsvall till Östersund. Jag är inte förvånad. Jämtarna bör vara stolta över en på många sätt fantastisk stad.

Publicerad Senast uppdaterad

JT har nyligen berättat om butiksdöden på Storgatan. En av Sveriges vackraste gator. 

Inte mina ord. 

Jag lyssande nyligen på podcasten Staden med Dan Hallemar, utgivare på tidskriften Arkitektur och Håkan Forsell, forskare i stadshistoria och urbana studier. 

Östersund får höga betyg. I synnerhet de charmiga trähusen från 1800-talet just på Storgatan, som tack och lov har bevarats och inte ersatts av modern arkitektur.

Ett av få minus Hallemar och Forsell delade ut var nysatsningen vid Storsjö strand. 

Nåja. 

Jag behöver inte tala om för er att Östersund är en vacker stad, vilket också Sundsvall är. 

Skillnaden är att Sundsvall allt mer liknar en spökstad. Jag har haft anledning att vara där en hel del senaste åren och den vackra stenstaden är snart bara vacker. 

Birsta är ett monster som snart verkar ha slukat all handel. 

Känslan är att Östersunds stadskärna har klarat sig betydligt bättre – trots Lillänge.

Så pass att "klyktattarna" nu har börjat snegla västerut.

Handlare har berättat för mig om bussar med shoppingsugna Sundsvallsbor. När jag växte upp var det precis tvärtom. 

Visst finns det utmaningar även i Östersund, och många butiker har det tufft. Men  stadspulsen är i allra högsta grad fortfarande levande. 

En viktig orsak till det är driftiga entreprenörer.

Erik Odén framför det torn som en gång prydde Grand Hotel på Stortorget.

Här är Erik Odén ett bra exempel. Han har visat varför en stad tjänar på fastighetsägare med stark lokal förankring. Pandemier och lågkonjukturer till trots har han fortsatt projektet med att utveckla de innergårdar som byggdes in redan när Östersund bildades på 1700-talet, men vars potential aldrig riktigt realiserats i modern tid.

Tillsammans med sina hyresgäster, däribland Malin Savehed på Hamngatan 21 och Manne Mosten på Norra Station, har han skapat nya mötesplatser som höjt besöksvärdet avsevärt. 

Arbetet har också gjorts med respekt, ja kanske snarare kärlek till stadens historia, där ursprungliga miljöer har moderniserats men ändå fått behålla sin själ. 

Erik Odén såg bland annat till att renovera tornet från det av många saknade Grand Hotell från 1888  och gav det en ny plats på Prästgatan. 

Våra fartblinda politiker borde både se och lära av arbetssättet. 

Det går utveckla Östersund utan att ta död på en annan del av stadens själ – de stadsnära naturområdena. 

Powered by Labrador CMS