1700-talsfynd i Håsjö förbryllar – rör det sig om ett stöldgods?

En upphittad 1700-talsskål har väckt detektiverna i Pernilla Högbom och Christoffer Johansson. En misstanke är att skålen är stulen – från kyrkan i Håsjö.

Publicerad

HÅSJÖ (JT)

– Men det brottet är väl preskriberat nu, konstaterar Christoffer Johansson.

För lite drygt sex år sedan flyttade paret in på gården i Håsjöbyn, en bit utanför Kälarne. Själva boningshuset är lite drygt 100 år gammalt men bryggstugan är betydligt äldre.

Det var där Pernilla Högbom hittade den gamla skålen,

– Det står mycket gamla grejer där uppe och jag har faktiskt sett den där skålen förut, men aldrig kollat närmare på den. Men nu fick jag för mig att göra det och då såg jag märkningen, berättar hon.

Bak på skålen finns en märkning som består av ett årtal, 1770, men också initialerna E.I.S. följt av ett kors.

– Det är lite spännande. Vi vet från de förra ägarna att det längre tillbaka bodde två bröder, två ungkarlar, i bryggstugan. Då fick jag en tanke att skålen kanske var stulen från kyrkan i Håsjö, berättar Christoffer Johansson, som har gjort egna efterforskningar i ärendet.

En källa till information har varit “Sägner och sevärdheter i Bräcke kommun” av Torbjörn Andersson, som gavs ut 1984.

Boken, som skrevs på uppdrag av Bräcke kommun, behandlar bland annat Håsjö gamla kyrka.

Där återfinns initialerna E.I.S – och kopplas då ihop med biskopsbesök innan reformationen.

Initialerna har hittats bland annat på domstenar.

“Vad beträffar årtal och initialer på stenarna tyder det på att katolska biskopar i hundratals år besökt platsen. Biskopsvisitationerna skedde minst vart tredje år vintertid i januari och februari. Sista katolska biskopen besökte Jämtland 1526. Detta årtal finns på det ena sätet, på ryggstödet. Dessutom E.I.S. Det andra sätet har 1426 och samma bokstäver. Det kan inte vara personnamn, utan hellre något som har med biskoparnas helighet att skaffa”, skriver Torbjörn Andersson.

Om det handlar om en kyrkskål så är då frågan hur den har hamnat i gårdens bryggstuga. Ska vi misstänka de två ungkarlarna?

– Det kanske är något som är gjort i fyllan och villan. Men det brottet är väl preskriberat nu, skrattar Christoffer Johansson.

Hans sambo Pernilla Högbom är tveksam.

– Den är så enkel så jag har svårt att tro att det är en kyrkskål. Men någon har verkligen gillat den, för den är välanvänd och ihoplappad, säger hon.

Pernilla Högbom har försökt tagit hjälp med efterforskningen genom att lägga ut bilden i grupper på sociala medier.

– Det var en person som är väldigt inne på det här med släktforskning, men initialerna och årtalet verkar inte stämma med någon från Håsjö. Vi får väl försöka fortsätta att forska vidare. Spännande är det i alla fall, säger hon.

SIMON GUNNHOLT

Bildtexter:

Familj: Christoffer Johansson och Pernilla Högbom har hittat en gammal 1700-talsskål hemma på gården i Håsjö. Efterforskningarna tyder på att skålen kan komma från den gamla kyrkan i Håsjö.

Skålen1: Märkningen består av ett årtal, 1770, men också initialerna E.I.S. följt av ett kors. Samma märkning återfinns i boken “Sägner och sevärdheter i Bräcke kommun”, som kom ut 1984 och bland annat behandlar Håsjö gamla kyrka.

Skålen2: Skålen är väl använd och ihoplappad.

Powered by Labrador CMS